- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Апокалиптични призори широм Европе: Топлотни талас подстиче ватру, страдала 281 особа /видео/

© Tanjug / FOTO HINA/ VALERIO BARANOVICПожар у околини Шибеника
Пожар у околини Шибеника - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
Пратите нас
Топлотни талас који се шири Европом подстиче пожаре у Португалу, Француској и Шпанији. Око 3.500 ватрогасаца у Португалу бори се са ватреном стихијом, док температуре обарају рекорде у разним деловима земље.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

На десетине пожара гори у Португалу и Шпанији, где су температуре порасле изнад 40 степени. Најмање 281 смртни случај у ове две земље повезан је са топлотним таласом, преноси Би-Би-Си.
Здравствени званичници у Португалу су од 7. јула забележили 238 смртних случајева више него што је нормално, што су приписали веома топлим и сувим условима. Најгоре су погођени стари, деца и особе са хроничним болестима.
Становници и туристи побегли су из градова и села у Француској јер су пожари распалили јаки ветрови и суви услови у неколико земаља у Европи.
Више од 10.000 људи било је принуђено да напусти југозападни регион Жиронде у протеклих неколико дана. Неколико градова на западу Шпаније је евакуисано.
Шеф француске ватрогасне федерације упозорио је на утицај који глобално загревање има на цивилну заштиту.
„Ватрогасци, цивилна безбедност су ти који се свакодневно баве последицама – а ти ефекти нису 2030. године, већ су сада“, рекао је Грегори Алионе.
У Турској је више од 3.000 људи евакуисано због шумског пожара на југозападном полуострву Датча.
Централна Грчка, Атика и Крит су међу областима које су најугроженије и званичници су апеловали на Грке да не раде ништа што би могло да изазове пожар.
Италија и Хрватска су такође пријавиле шумске пожаре ове недеље, а јаки ветрови су у великој мери повећали ризик од пожара у пет региона у Грчкој, упозорили су званичници цивилне заштите.
У петак су пријављени пожари на Криту и на копну у Атици. Службе хитне помоћи упутиле су хитан апел становницима југоисточно од Атине да побегну из села Фериза Сароникос на обалу.
РЕГИОН
Гори Далмација: У Шибенику изгорело најмање 20 кућа, искључена струја, ангажована и војска /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала