- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден у Саудијској Арабији – и „песничење“ и руковање /видео, фото/

© Фото : Bandar AljaloudАмерички председник Џозеф Бајден са саудијским престолонаследником Мохамедом бин Салманом, у посети Саудијској Арабији
Амерички председник Џозеф Бајден са саудијским престолонаследником Мохамедом бин Салманом, у посети Саудијској Арабији  - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден започео је посету Саудијској Арабији сусретом са саудијским престолонаследником Мохамедом бин Салманом и краљем Салманом, у настојању да обнови односе са снажном блискоисточном силом и највећим светским извозником нафте.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Бајдена је на аеродрому дочекао гувернер Меке, принц Калид Ал Фејсал, након чега се упутио у краљевску палату где се, како је саудијска телевизија приказала, поздравио додиром песница са престолонаследником Мохамедом бин Салманом, преноси Танјуг.
Државна новинска агенција СПА касније је објавила фотографију Бајдена како се рукује са краљем Салмоном бин Абдулазизом. На почетку Бајденове посете Блиском истоку, званичници су рекли да ће он избегавати близак контакт, као што је руковање, из предострожности због ковида 19.
После сусрета са краљем, Бајден и његов тим почели су радни састанак са престолонаследником Бин Салманом и саудијским министрима.
Приступ новинара највишим званичницима је ограничен. Извештачи Беле куће нису присуствовали првом сусрету Бајдена и престолонаследника, а новинари су само на кратко пуштени на састанак. Њихова питања нису могла да се чују, преноси АП.
Бајденова посета Саудијској Арабији је додатно у фокусу због реторике актера, након што су амерички обавештајци закључили да је саудијски престолонаследник директно одобрио убиство новинара „Вашингтон поста“ Џамала Кашогија 2018. године, што принц Мухамед бин Салман пориче, наводи Ројтерс.
Бајден је први амерички председник који је долетео из Израела директно у Џеду, што је потез за који Бела кућа каже да представља „мали симбол" отопљавања веза између Израела и Саудијске Арабије.
Уочи Бајденове посете, Саудијска Арабија је отворила свој ваздушни простор за све авио-превознике, отварајући пут за даље летове ка и из Израела, у одлуци коју је Вашингтон поздравио као корак напред на путу за интегрисанији, стабилнији и сигурнији Блиски исток.
Вашингтон настоји да обнови односе са земљом за коју је амерички председник раније обећао да ће се постарати да буде изопштена на међународној сцени, после убиства новинара Кашогија.
Енергетски и безбедносни интереси навели су Бајдена и његове сараднике да одустане од одлуке о изолацији заливског гиганта у производњи нафте, који је у међувремену јачао односе са Русијом и Кином, преноси Ројтерс.
Халед ел Отаиби, званичник саудијске нафтне компаније Арамко посматра радове на нафтном пољу Ел Хаута - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2022
РУСИЈА
Саудијска Арабија спремна да замени нафту из Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала