- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарски медији о радном доручку америчког амбасадора: Први озбиљан покушај притиска стране владе

CC BY 2.0 / Flickr / Alex Lovell-Troy / Бугарска застава
Бугарска застава - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
Пратите нас
Амерички амбасадор у Бугарској Херо Мустафа разматрала је са посланицима Народне скупштине варијанте за формирање нове владе, притом је то све радила иза леђа лидера партија, пише бугарски портал „Епицентар“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Амерички амбасадор је данас, када се одржавају консултације председника са парламентарним партијама, организовала радни доручак са посланицима највећих политичких снага: „Наставићемо промене“, „Бугарска социјалистичка партија“ (БСП), „ГЕРБ“ и „Демократска Бугарска“. Премијер Кирил Петков, његов близак сарадник Асен Васиљев („Наставићемо промене“) и вице премијер Корнелија Нинова (БСП) нису били позвани на радни доручак.
Бугарски портал је овај састанак окарактерисао као први озбиљан покушај притиска стране владе у покушају да се формира влада у Бугарској.
Како сматра „Епицентар“, разматра се и идеја да се трећи, последњи мандат за формирање владе да „Демократској Бугарској“, а кандидат за премијера би био Никола Минчев из партије „Наставићемо промене“. Председника Румена Радева ће наводно успети да приклоне овој варијанти владе.
Значајно је да је партија ГЕРБ присутна у тренутној варијанти нове владе, иако су партија „Наставићемо промене“ и социјалисти против било које коалиције са својим главним противником. Асен Васиљев је у интервјуу за лист „Капитал“ раније рекао да су неке амбасаде „наговештавале странци да је неопходно створити евроатлантску коалицију са партијом ГЕРБ“. Потпредседник владе није појаснио које су то земље у питању, али је навео да је јасно о којим се амбасадама ради. Такве предлоге је партија „Наставићемо промене“ категорички одбила, изјавио је он.
Никола Минчев, који је раније био на челу парламента, оповргао је вест о својој номинацији на место премијера. Он је изјавио да није присуствовао састанку са америчким амбасадором. Данијел Митов из партије ГЕРБ је потврдио своје учешће на састанку и изјавио да није било речи о варијантама за формирање владе.
Подсетимо, раније је парламент изгласао неповерење влади Кирила Петкова и влада је била принуђена да поднесе оставку. У складу са процедуром, актуелна Народна скупштина има три покушаја да формира нову Владу без спровођења ванредних избора.
Први мандат за формирање Владе је председник Румен Радев уручио првој политичкој снази „Наставићемо промене“ Кирила Петкова, мада, његови следбеници нису успели да формирају већину за коју је потребан 121 глас. Други мандат је добила друга по величини партија, опозициони ГЕРБ, међутим, они су одмах одустали од мандата, захтевајући да се понове парламентарни избори. Румен Радев сада одржава консултације са сваком партијом и ускоро ће предати мандат трећој партији, по свом нахођењу.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
РЕГИОН
Хаос у Бугарској: Председник нуди мандат премијера, нико неће да прихвати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала