- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Коју храну никада не треба прати пре употребе

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/G.steph.rocket/Cropped photo / Медитеранска исхрана
Медитеранска исхрана - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
Пратите нас
Стручњаци су сагласни да је неопходно добро опрати све намирнице пре употребе, али и наглашавају да се уобичајеним прањем под млазом текуће воде неће одстранити све бактерије из неких врста меса. Постоји и опасност да преко нечисте судопере бактерије пренесемо и на друге врсте хране.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Ове намирнице не треба прати:

Пилетину је најбоље скувати

Многе особе које купују сирову упаковану пилетину у великим трговинским ланцима, питају се да је потребно да перемо ову храну. Стручњаци наглашавају да се трагови бактерија у пилетини најбоље могу отклонити кувањем. Скорија студија је испитивала навике особа које су пилетину пре употребе прале у судопери. У 60 одсто случајева бактерије из пилетине таложиле су се у судопери, а 26 одсто испитаника је ове бактерије пренело и на зелену салату.

Салата са етикетом

На неким врећицама са салатом су истакнуте етикете, према којима је то храна коју не треба прати, јер је она већ хигијенски третирана током припреме. Савет је да пажљиво прочитате етикете. Салату коју купујемо на зеленим пијацама обавезно је опрати пре употребе.

Прање јаја скраћује век трајања

Јаја која купимо у продавници, углавном, изгледају чисто. Ретко се јаја перу пре паковања, осим ако на етикети није наглашено да су јаја обрађена. Стручњаци кажу да прање скраћује век трајања јаја. Опрана јаја морају се чувати у фрижидеру максимум 12 дана. Савет је да непосредно пре употребе оперете јаја. Ипак, кувањем се најбоље можемо заштити од бактерија.

Црвено месо не треба прати

Није могуће одстранити све бактерије из црвеног меса. Неке од бактерија дубоко су у влакнима меса. Постоји и могућност слично, као и код пилетине, да контаминирате бактеријама судоперу. Најсигурнији начин да се уклоне све бактерије са црвеног меса јесте припрема на температури од најмање 145 степени.

Печурке су као сунђер

Неке особе саветују да се све врсте печурака обавезно оперу пре припреме. Печурке су прави мали сунђери који упијају воду, па је могуће је да при прању у судопери у њих продру и неке бактерије. Печурке је боље очистити влажном крпом. Уколико су веома прљаве, препорука је да се печурке потопе у слану млаку воду до 30 минута, па потом исперу чистом водом.

Рибу не треба прати

Риба се хигијенски обрађује исто као пилетина и црвено месо. Могуће је да ћете прањем рибе проширити бактерије на целу кухињу. Савет је да се риба скува. Шкољке и остриге некада је, ипак, потребно очистити од песка.

Тестенина се не прелива водом

Сматра се да није потребно тестенину прати пре или после кувања. Поједине особа настоје на овај начин да уклоне део скроба, због чега се сос не може касније у потпуности сјединити са тестенином.
Ове намирнице, иако можда не изгледа да би требало, ипак треба опрати:

Авокадо опрати пре употребе

Не једемо кору авокада, па што би га прали, сматрају многи, а стручњаци упозоравају да правимо велику грешку. Када исечемо авокадо, можемо бактерије и нечистоће лако пренети на месо ове воћке.

Диње и лубенице

Ове омиљене летње посластице расту на земљи, окружене бубицама, микроорганизмима, ђубривом. Диња има мрежасту кожу која задржава бактерије, па је непоходно да је пре употребе оперемо.

Житарице – неке да, неке не

У неке трговинске ланце стижу житарице које су претходно хигијенски третиране. Киноа на пример није, па је слободно проперите.

Конзерве пре отварања ипак треба опрати

Конзерве с пићима или прехрамбеним производима складиште се по великим магацинима. На полицама трговинских ланаца нико не брише конзерве које су могле бити у додиру са неком нечистоћом. Савет је да се пре употребе конзерве увек оперу.

Пасуљ опрати чак и кад је конзервисан

Ништа неће шкодити ако оперемо пасуљ пре припреме, можемо опрати и конзервисани пасуљ и тако смањити количину натријума, скоро за половину. Конзерва неоцеђеног пасуља садржи 327 милиграма натријума, а када се испере и оцеди 164 милиграма, пише портал е-клиника.
Вегетаријанска храна - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2022
ДРУШТВО
Истине и заблуде о „чудесној здравој храни“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала