- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Митрополија: Има ли Ђукановић потребу да се извини српском народу

© Sputnik / Дејан СимићПоследње припреме пред устоличење митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру
Последње припреме пред устоличење митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
Пратите нас
Митрополија црногорско-приморска саопштила је да нема међу зрелим и пунолетним људима никога ко верује да је Црква, или ма која друга верска заједница, имала битног утицаја на ратна збивања и на ратнохушкачке одлуке и команде, у односу на, како наводе, политичке групације чији је истакнути члан био актуелни председник Црне Горе Мило Ђукановић.
То се наводи, у још једном одгововру МЦП Ђукановићу.
Реагујући на јучерашње саопштење у ком Ђукановић каже да се "мора борити против кољача деце" и да су свештеницима "препоруке за мантију била искуства из ратова", из Митрополије, између осталог, питају да ли као, како наводе, "учесник растурања СФРЈ" има потребу да извињење упути српском народу.
"Саопштење председника државе у коме поново полемише са Црквом одише непримереном нервозом и неодговорношћу изрицања јавне речи. Одговарамо му онако како би и њему и свима који прате ову полемику било од највеће користи. Истином", поручили су из МЦП.
Из Митрополије наводе да су "националистички пир почетком деведесетих у Југославији заиграли политичари, међу којима се свакако истиче Мило Ђукановић".
А све то, кажу, "злоупотребом родољубивих осећаја и вековних колективних емоција југословенских народа, на првом месту српског народа као најбројнијег и најраспрострањенијег на простору бивше државе".
Митрополија тврди да о томе постоји обиље доказа и да је, како истичу, реч о процесу ратне политике који је трајао годинама.
"Нема међу зрелим и пунолетним људима никога који верује да је Црква (или ма која друга верска заједница) имала битног утицаја на ратна збивања и на ратнохушкачке одлуке и команде, у односу на политичке групације чији је истакнути члан био Ђукановић", наводи се у саопштењу МЦП.
Наводе и да Ђукановић "свакако није нити једини нити најодговорнији за ратна зла, али је ваљда једини који се без трунке савести пред свима нама ретроактивно премеће у Гандија а да одговорност за сопствена непочинства преноси на друге".
"Колико нас сећање служи, Ђукановић се у име Црне Горе понекоме и извињавао за почињена ратна непочинства - што нас недвосмислено утврђује у уверењу да је он био актер свих тих зала. Али читајући његово последње обраћање јавности у коме зла за која се лично извињавао приписује Цркви, и у ком даје алузије на расељавање и прогнање Срба са њихових вековних огњишта, питамо се: има ли као судионик растурања СФРЈ потребу да извињење упути српском народу коме је ДПС и његов политички врх најпре слао војнике и оружије, потом гориво и друге сировине, а онда га оставио на цедилу да сам води рат који су му они започели".
Из МЦП поручују да Црква свој народ није напуштала ни пре ни током ни после тога рата, ни у Хрватској, ни у Босни ни на тзв. Косову.
Али је, примећују, "ван сваког укуса слушати да нам лекције о одговорности за народно страдање држи онај који је саучесник започињања сва три рата, и доказани бегунац са сва три ратишта, остављајући тамошњи народ и тамошњу Цркву на цедилу".
"И просто што је побегао, него је мучно слушати га како сада моралише на те теме".
Из МЦП сматрају да би, кажу, "било паметно да се (Ђукановић) држи својих уставних овлашћења.
"Ми тада нити делујемо бесправно нити вансистемски него се придружујемо оним друштвеним снагама који су у председниковом последњем интервјуу РТЦГ препознали вишеструка прекорачења компетенција: мешања у унутрашње ствари Цркве, притисак на тужилаштво, распиривање верске и међуетничке нетрпељивости...итд".
Поручују да "неко ко претендује да буде председник свих грађана и чувар демократског поретка не може себи допустити прекорачење ингеренција".
"Јер, такав одговара свима (па и верујућим грађаним) а цркве и верске инститиције само Богу и својим верницима. Осим наравно ако неко не чини нешто противзаконито. А за такву противзаконитост коју Цркви приписује у својим јавним оглашавањима, г. Ðукановић би морао да потражи лек пред судовима и пред институцијама државе, којом управља деценијама, ако за то има доказе".
Тврде да Ђукановић "нити може да докаже своје неистине, нити је, као дугогодишњи властодржац једнопартијске власти навикао да се обраћа инститицијама".
"Он их држи испод ауторитета сопственог култа личности. Е то је унижавање државног и националног идентитета државе Црне Горе", наводи се, између осталог, у опширном саопштењу објавјеном на сајту Митрополије.
У саопштењу се појашњава употреба хеликоптера за подизање цркве на Румији и оног који је омогућо устоличење митрополита Јоаникија, те поручују да се "Ђукановић игра као са угарком који је могао запалити сву Црну Гору".
"Божијом вољом и на сву срећу - није успео у тој замисли, и то је оно што је сачувало и образ и напредак и Цетиња и Црне Горе", наводе из МЦП.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала