- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Рогозин разрешен: Путин именовао новог шефа „Роскосмоса“

© Фото : POOL / Уђи у базу фотографијаГенерални директор корпорације "Роскосмос" Дмитриј Рогозин
Генерални директор корпорације Роскосмос Дмитриј Рогозин - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин разрешио је Јурија Борисова дужности заменика председника Владе Русије и именовао га за генералног директора државне корпорације „Роскосмос“. Укази су објављени на сајту Кремља.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Именовати Јурија Борисова за генералног директора Државне корпорације за свемирску активност 'Роскосмос'. Указ ступа на снагу од дана потписивања“, наводи се у једном од докумената.

Путин је другим указом разрешио дужности шефа „Роскосмоса“ Дмитрија Рогозина који је био на тој функцији последње четири године.
Руски лидер такође је потписао указ о уношењу измена у структуру федералних органа извршне власти – уместо 11 заменика премијера биће 10, објављено је на сајту Кремља.
Рогозин је био на челу „Роскосмоса“ од 24. маја 2018. године. Пре тога је био на дужности потпредседника Владе Русије за војно-индустријски комплекс.
Пре именовања на место заменика председника Владе Јуриј Борисов је био заменик министра одбране од 2012. године.
Бивши генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин је коментарисао одлуку, напомињући да је руска ракетно-космичка индустрија за четири године успела да се извуче из системске кризе и да ова индустрија сада има перспективу. Он је нагласио да се сада активно ради на стварању нове и конкурентне ракетно-космичке технике.
Рогозин је навео и да је 2018. године дошао на место генералног директора „Роскосмоса“ у најтежем тренутку када није било довољно новца и да се центар „Хруничево“ тада налазио пред банкротом. Истакао је и да први део космодрома „Восточни“ сада ради стабилно и да се са њега редовно лансира ракета „Сојуз“, а да се изградња другог дела космодрома завршава.
Према његовим речима, „Роскосмос“ завршава модернизацију основе суверенитета Русије, а то су њене стратешке нуклеарне снаге.
Закључио је да је руска ракетно-космичка индустрија најспремнија да се суочи са западним санкцијама.
Министар за индустрију и трговину Русије Денис Мантуров - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
РУСИЈА
Денис Мантуров именован за вицепремијера Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала