- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Што важи за Украјину – не важи за Иран: Да ли САД отварају нови фронт на Блиском истоку

© AP Photo / Evan VucciПредседник САД Џозеф Бајден у Израелу
Председник САД Џозеф Бајден у Израелу - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
Пратите нас
Претње Ирану буде оправдане сумње да би, уколико се план у Украјини покаже пропалим, фронт САД у борби против мултиполарног света могао да се отвори на Блиском истоку. Запањује лакоћа са којом највећи критичар руске војне операције показује спремност да војно интервенише хиљадама километара далеко од своје земље, коментаришу саговорници Спутњика
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Израелска декларација коју су потписали Џозеф Бајден и израелски премијер Јаир Лапид а којом се две земље обавезују да ће спречити Иран да развије нуклеарно оружје, само је документовање претходно изречених претњи америчког председника да ће сила бити последње средство против Техерана. Политички аналитичар Александар Павић каже да су Бајденове претње Ирану наставак приче САД о поретку заснованом на правилима а не међународном праву.

САД отварају нови фронт?

Та правила, указује наш саговорник, они креирају, праве и мењају у ходу па су легитимни само интереси чија правила они одређују. У овом тренутку, та правила се примењују на Иран који они доживљавају као велику сметњу.
© AP Photo / Vahid SalemiТехеран
Техеран - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
Техеран

„Иран је постао незаменљива копча у евроазијским интеграцијама што је смрт за англоамерички једнополарни поредак. Као кључна деоница евроазијског повезивања не само релације Исток-Запад већ и дела коридора Север-Југ који иде од Санкт Петербурга преко Каспијског језера па све до Индије, Иран постаје реална сметња плановима САД.“

У таквим околностима, упозорава Павић, довољно је да Израел осети да је егзистенцијално угрожен, па да чак и измишљена прича о стварању нуклеарне бомбе послужи као повод за ограничену војну акцију и улазак Американаца у рат.
„Годинама у ваздуху виси америчка претња Ирану. Сада је довољно да Израелци у неком тренутку процене да им је неопходно да нападну Иран зато што губе позиције, рецимо у Либану где је Хезболах или у Сирији где су позиције пољуљане још од 2011. када су учествовали у покушају свргавања Асада, па да алармира САД.“.

„Легитимне“ интервенције САД

Уколико пропадну њихови планови у Украјини, борбу против наступајућег мултиполарног света креатори спољне политике САД, амерички неоконзервативци могли би, сматра Павић, да отворе нови фронт на Блиском истоку.
То присвајање ексклузивног права на „легитимне“ интервенције није, каже Павић, новост, али у контексту осуде руске војне операције у Украјине, упадљиво пада у очи.
© AP Photo / Staff Sgt. Victor MancillaАмерички војник у Авганистану
Амерички војник у Авганистану - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
Амерички војник у Авганистану
„Пошто они одређују ко је у складу са њиховим цвилизацијским и правним нормама, из њихове вредносне визуре, руски безбедносни интереси у Донбасу нису легитимни зато што Русија не игра по њиховим правилима, по поретку заснованом на њиховим правилима. Такође уколико се Кина појави на Соломонским острвима која су преко 10 хиљада километара далеко од америчких обала или 2000 километара од аустралијске обале - то је црвена линија и третира се такође као неподношљива претња за њихову безбедност.“

Гаранције, али и контрола Израела

Бајденово таргетирање Ирана током посете Изреалу, по оцени Борислава Коркоделовића, дугогодишњег уредника Танјуга, помало je свечарски моменат, и изречене претње у функцији су уверавања јеврејске државе да САД чврсто стоје уз своје савезнике. После прошлогодишњег повлачења из Авганистана, као и одустајања од подршке Курдима у Сирији, појавиле су се, каже, сумње код многих савезника у вези са тзв. неодређеном политиком САД. Оно што је интригирало савезнички блок око САД јесте да ли би Вашингтон истински стао на њихову страну, уколико би био суочен са директном војном конфронтацијом са Русијом или Народном Републиком Кином.
© AP Photo / Maya AlleruzzoНафтали Бенет и Јаир Лапид
Нафтали Бенет и Јаир Лапид - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
Нафтали Бенет и Јаир Лапид
„ Бајденову изјаву доживљавам као понављање гаранције Израелу, а с друге стране настојање да Израел буде контролисан од стране САД јер оне нису у потпуности рашчистиле, а верујем и да не мисле, да би било мудро да ударе на Иран неким барем једнократним бомбардовањем. Сједињеним Државама не би одговарало ни да Израел то на своју руку уради као што је то знао у ранијој историји ада је рецимо бомбардовао ирачка нуклеарна постројења или касније хемијска постројења у Сирији.“
Ситуацију додатно усложњава чињеница да Бајден поред Израела треба такође да посети и Саудијску Арабију.
„Зна се какви су односи између Израела и Плаестинаца, јеврејске државе према окупираним палестинским државама. Бајден је инсистирао да Израел није никаква држава апартхејда и да јесте демократска држава.Са тим се многи на Блиском истоку, нарочито арапски свет па и Иранци који стоје чврсто на страни палестинске ствари никада не би сложили.“

Једно важи са Украјину, друго за Иран

Када је реч о двоструким стандардима, Коркоделовић подсећа да САД али и њихови европски савезници инсистирају на томе да међународно признатим државама мора бити признато право на суверенитет и територијални интегритет. То важи и за Иран који јесте суверена држава са целокупним територијалним интегритетом.
© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаВојник у предграђу Маријупоља
Војник у предграђу Маријупоља - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
Војник у предграђу Маријупоља
„Вашингтон каже да државе имају слободу да бирају своју спољнополитичку орјентацију и то са киме ће у међународној заједници успостављати сарадњу. Они су нарочито то понављали у контексту Украјине и специјалне војне операције Руске Федерације где је Вашингтон инсистирао да суседи немају право вета на одлуке суверене државе. Принципи који важе за Украјину треба да важе и за Иран“ , каже наш саговорник. Посебно, додаје он, стога што се Украјина налази буквално на руској граници те је удаљеност нула километара док је удаљеност између Њујорка и Лавова 7.194 километара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала