- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Суд подржао хајку на руски фудбал

© AP Photo / Matthias SchraderРуски фудбалери се загревају за утакмицу са Саудијском Арабијом
Руски фудбалери се загревају за утакмицу са Саудијском Арабијом - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
Пратите нас
Суд за спортску арбитражу (ЦАС) одбацио је жалбе Фудбалског савеза Русије и руских клубова на суспензију коју су им изрекле Међународна фудбалска федерација (ФИФА) и Европска фудбалска унија (УЕФА).
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Суспензија руским фудбалским репрезентативним селекцијама и клубовима и забрана играња светских и европских мечева остаје на снази, потврдио је у петак Суд за спортску арбитражу.
У складу са својом праксом, ЦАС се огласио саопштењем.
Суд за спортску арбитражу донео је данас одлуке у следећим предметима:
Фудбалски савез Русије против Међународне фудбалске федерације
Фудбалски савез Русије против Европске фудбалске уније
Жалба на одлуке донете 28. фебруара 2022. године на састанку Борда ФИФА и Извршног комитета УЕФА да се све руске селекције суспендују је одбијена и одлуке су потврђене.
У предметима:
Зенит против Европске фудбалске уније
Сочи против Европске фудбалске уније
ЦСКА Москва против Европске фудбалске уније
Динамо Москва против Европске фудбалске уније
Жалбе поднете од стране четири руска клуба на став 5 одлуке УЕФА од 2. маја 2022. године а која се односи на негативан утицај одлука Извршног комитета УЕФА на руске клубове и суспензију која је изречене руским представницима у такмичењима под окриљем УЕФА одбачене су и одлуке су потврђене.
Свих шест предмета изложено је пред истим већем ЦАС, а саслушања су одржана путем видео позива 5. и 11. јула 2022. године.
У свим овим случајевима, веће је утврдило да постоји ескалација сукоба између Русије и Украјине те да су одлуке влада земаља широм света довеле до несвакидашње ситуације на коју су ФИФА и УЕФА морале да реагују. У одлуци да у таквим условима руски клубови и репрезентације не могу да наступају у међународним такмичењима ФИФА и УЕФА водиле су се прописима. Веће налази за неопходно да упути критику природи догађаја који су довели до ових одлука и конфликт између Русије и Украјине, али може да се концентрише само на то какве би тај конфликт имао последице на сама такмичења.
Веће закључује да за сукоб у Украјини руски репрезентативни тимови, фудбалски клубови и играчи не сносе одговорност, да ће све ово имати генерално утицај на руски фудбал, али да ова одлука као таква мора да постоји како би се сачувала безбедност и регуларност такмичења широм света.
Веће је о својим одлукама данас (15. јул) обавестило заинтересоване стране“, наведено је у саопштењу ЦАС.
ФИФА и УЕФА потврдиле су и за ову сезону суспензију свим репрезентативним селекцијама и клубовима. Додатно, продужиле су и одлуку којом се страним играчима у руским клубовима до 30. јуна 2023. продужава рок у коме имају могућност једностраног раскида уговора са клубовима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала