- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Уставни суд БиХ: Закон о непримењивању Инцкове одлуке неуставан, реаговала Бањалука

CC0 / Pexels / Застава Босне и Херцеговине
Застава Босне и Херцеговине - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
Пратите нас
Уставни суд БиХ ставио је ван снаге Закон о непримењивању одлуке бившег високог представника У БиХ Валентина Инцка о забрани негирања геноцида. Председница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да није изненађена, наводећи да је то још једна у низу политичких одлука ове правосудне институције.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"У суштини, требало је да прогласе неуставном интервенцију тадашњег високог представника Валентина Инцка, зато што он није овлашћен никаквим међународним уговором. Није овлашћен да доноси било какве измене и допуне закона, нити да намеће законе", рекла је Цвијановић.
Такође истиче да није био овлашћен ни да санкционише било кога.
"Ни по домаћем закону високи представник не може да намеће законе, а ни да доноси било какве одлуке. Навикли смо на овакве интервенције. Оне се дешавају у низу, са намером да се прави нови уставни систем, а не да се обезбеди поштовање Устава", навела је Цвијановићева, пренела је РТРС.
Мисли да је овде у питању политички обрачун.
"Ово није никакво изненађење. Република Српска иде даље и доносимо законе у складу са својим надлежностима", навела је она.
Захтев за оцену уставности Закона о непримењивању одлуке бившег високог представника У БиХ Валентина Инцка о забрани негирања геноцида Уставном суду је доставило седам посланика Већа народа Републике Српске.
У образложењу одлуке стоји да овај закон није у складу са Уставом БиХ.
"Уставни суд је одлучио да спорни закон престаје да важи кад се ова одлука објави у Службеном гласнику БиХ. Уставни суд је утврдио да предметни закон није у складу са чланом 1.2 Устава БиХ. а члан 1.2 дефинише БиХ као демократску земљу која функционише на основу закона и стандарда, те да се у БиХ примењује систем слободних демократских избора", рекао је потпредседник овог суда Мирсад Ћеман, пренела је РТРС.
Ћеман је истакао да се суд руководио ранијом праксом у неким сличним предметима.
"И то зато јер је високи представник поступао као законодавна институција, мењајући надлежан орган, а то је у конкретном случају Парламентарна скупштина БиХ", рекао је Ћеман.
Апелација Уставном суду БиХ је поднета након што је Уставни суд Републике Српске у септембру прошле године одбацио вето Клуба Бошњака у Већу народа Републике Српске на усвојени Закон.
Веће за заштиту виталног националног интереса при Уставном суду Републике Српске оценило је да Законом није повређен национални интерес Бошњака.
Инцко је забрану и санкционисање геноцида увео је у кривични закон БиХ последњег дана свог мандата на месту високог представника у БиХ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала