- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Лидер ВМРО-ДПНЕ: Ништа није готово, народ ће победити

© AP Photo / Boris GrdanoskiДемонстрант са старом националном заставом на антивладином протесту у Скопљу
Демонстрант са старом националном заставом на антивладином протесту у Скопљу - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Пратите нас
Македонско Собрање је у одсуству посланика најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ усвојило владине закључке о наставку преговарачког процеса Северне Македоније са ЕУ, а лидер ове странке Христијан Мицковски је поручио да још "ништа није готово" и да ће његова странка и грађани победити.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
На конференцији за новинаре по напуштању парламента Мицковски је рекао да су се посланици ВМРО-ДПМНЕ обавезали да неће гласати за уставне амандмане и промену Устава.
"Да је за Македонију тако добро, не би их чувала полиција као у Бејруту. Они мисле да су завршили издају, али треба да знају да ћемо заједно са народом победити у овој борби", рекао је Мицковски.
Подсетио је да се Собрање о владином предлогу закључака изјашњавало формално.
Он је захвалио учесницима вишедневних протеста испред зграде парламента у Скопљу и истакао ту, како је рекао, нису били само припадници ВМРО-ДПМНЕ, већ Македонци, Албанци, Срби, Турци, Власи, Бошњаци, Роми и сви остали.
"Ово није била моја битка, нити ВМРО-ДПМНЕ, заслуга је народа, хиљада мушкараца, жена и деце који су изашли на улице и рекли шта мисле о предлогу који је влада одлучила да изгура, али и о свему што се дешава у овом периоду у Македонији", рекао је Мицковски.
Поновио је да закључци које је усвојила влада представља срамоту за целу државу, а сам чин прихватања представља издају националних и државних интереса.
"Ово је завршетак другог дела издаје која је почела од (бившег премијера и лидера СДСМ Зорана Заева још у јулу-августу 2017", рекао је Мицковски и додао:
"Садашња издаја, која садржи план за бугаризацију и асимилацију Македоније и македонског народа, биће немирна савест са којом мора да живи сваки посланик и сваки члан владе који је подржао овај срамни документ".
Поручио је да ће све ово проћи, али да ће за коју годину поново морати да гледају народ на улицама.
За актуелну власт је рекао да се ставила на мрачну страну историје и изабра страну издаје уместо страну народа.
Говорећи о суштини данас усвојеног документа, Мицковски је рекао да је влада прихватила преговарачки оквир без објављивања Протокола, који, према писању бугарских медија, експлицитно садржи захтеве за бугаризацију.
"Сада бугарски асимилациони захтеви за промену уџбеника, за одрицање од народних хероја, за промену историје постају услов за улазак у Европску унију, а док се они не испуне нема почетка преговора, нема напретка на путу ка Унији", рекао је Мицковски и додао да је ово "тежак дебакл и нокаут за дипломатију" и неке који су, како је рекао, радили за стране интересе иако су им уста пуна Македоније.
"Овим се одричу и пљују на вишевековну борбу Илинденчана, партизана. Они газе по гробовима наших хероја, на страдање нашег народа. Трајни и дубоки ожиљак за партију СДСМ, која као наследница комуниста од данас постаје шегрт бугарске ствари. Срамота коју ћете носити, али терет за све будуће генерације", навео је лидер ВМРО-ДПМНЕ, пренели су скопски медији.
Поручио је да "ништа није готово и да народ не треба да очајава".
"Борба се наставља. И победићемо, док смо заједно, чврсти као стена, сложни..", поручио је Мицковски.
Објаснио је да данас усвојена Информација у парламенту нема никаквог смисла јер преговарачки оквир доноси влада, преноси Танјуг.
"Зато обавезе које произилазе из преговарачког оквира, а то је промена Устава са циљем бугаризације неће проћи у македонском Собрању. Понављам, македонско Собрање неће донети промену Устава", рекао је Мицковски и додао да је ВМРО-ДПМНЕ гаранција за то.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала