- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Сукоб Кине и Тајвана за Запад би био кошмар гори од Украјине

CC0 / Unsplash/Medhat Dawoud / Лого компаније ”Епл”
Лого  компаније ”Епл” - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Пратите нас
Сукоб Запада и Кине због Тајвана имао би далеко веће последице него актуелна конфронтација Запада и Русије због специјалне војне операције у Украјини, пише британски „Телеграф“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Аутор чланка наводи да експерти страхују да би ускоро могла да се појави нова дипломатска криза повезана са покушајима Пекинга да силом стави Тајван под контролу.
То би био „кошмаран сценарио“ након што су године и велика средства потрошена да би се задобила наклоност „змаја“, констатује аутор.
У чланку се подсећа да су велике западне компаније одмах после почетка војне операције у Украјини једна за другом саопштиле да одлазе из Русије, али у Кини велики део њих остварује огроман део прихода због чега ће са много мање воље одустати од пословања у тој земљи.
Тако је на пример америчка корпорација „Епл“ прошле године на том тржишту зарадила 68 милијарди долара (19 одсто укупног прихода компаније), а британски фармацеутски гигант „АстраЗенека“ годишње у Кини остварује профит од шест милијарди долара (16 одсто прихода).
Западне компаније зависе и од испорука микрочипова који се производе на Тајвану, кинеског памука, као и од радне снаге из Кине.
Посебно би на удару била аутомобилска индустрија, јер тренутно на Кину отпада трећина укупне продаје компанија „Фолксваген“, „БМВ“ и „Мерцедес“. „Фолксвагену“ половину прихода доноси управо кинеско тржиште.
Председница Тајвана Цај Инг Вен - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2022
СВЕТ
Никад гласнија порука Вашингтону: Тајван је за Кину црвена линија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала