- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Пада цена грађевинског материјала, хоће ли пасти и цене станова

CC0 / Pixabay / Тржиште некретнина
Тржиште некретнина - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Пратите нас
Пад цена грађевинског материјала који траје од почетка јуна до сада се није одразио на цене некретнина. Оне и даље одолевају. На светским берзама пала је цена гвожђа и челика, дрвне грађе, а цена бакра је најнижа за 17 месеци. Има ли наде да ће се прескупи квадрат стамбеног простора ипак вратити на неку меру доступнију већини наших грађана?
Милић Ђоковић из групације посредника у промету непокретности у Привредној комори Србије за Спутњик каже да сви то сада питају, али да одговором не може да обрадује оне који би да купују некретнине и да, како каже, од пада цена нема ништа. Он објашњава и зашто:

„Цена материјала, односно груби грађевински радови утичу само 20 одсто на цену некретнине. И да се деси неки пад, а тешко да ће га бити у неком номиналном износу, због инфлације и практично девалвације евра, цене ће тешко да иду на доле. Може само да се деси неки статус мировања. Нема промена на тржишту. Понуда је још увек слабија од потражње“, истиче Ђоковић.

Цена стана одолева

Можда ће, каже, потражња за некретнинама бити нешто мања јер је кључна каматна стопа Европске централне банке, еурибор, скочио, али незнатно, за 0, 5 процентних поена. Зато то ипак не би требало да утиче на тражњу која премашује понуду.
Он очекује да ћемо од септембра-октобра знати мало више како ће се ствари кретати, јер ће бити више информација како по питању разних пројеката, тако и предстојеће грејне сезоне, енергената.
CC0 / Pixabay / Тражња за становима и даље премашује понуду и упркос појефтињењу грађевинског материјала цене некретнина неће падати
Некретнине - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
Тражња за становима и даље премашује понуду и упркос појефтињењу грађевинског материјала цене некретнина неће падати
Разумљиво је, каже, што људи рачунају да би цена станова могла да падне због пада цене грађевинског материјала, јер када инвеститори подигну цену некретнина воле да кажу како је то зато што је скочила цена грађевинског материјала. Она, међутим, тек са једном петином учествује у креирању укупне цене стана цене.

Коштаће нас и обнова у Украјини

Председник Удружења грађевинских инжењера Србије Живојин Вујановић, дели мишљење Ђоковића. Он сматра да је у питању краткотрајан пад цена грађевинског материјала који се неће одразити на цене некретнина код нас. Вујановић предвиђа да ће брзо доћи до новог повећања цена грађевинског материјала.

„Цене грађевинског материјала ће још мало падати, а онога момента када крене обнова у Украјини оне ће много скочити. А ми смо близу Украјине и произвођачи грађевинског материјал продаваће робу тамо. Очекујем рецимо то у наредних пет-шест месеци, јер у делу који је под контролом Русије тамо је већ кренула обнова“, напомиње Вујановић за Спутњик.

Грађевински материјал ће тамо бити потребан и он ће неким каналима тамо и стизати, не само из Србије, него из целог региона. Онај ко буде имао било коју робу, било да је цреп, керамика, арматура, тамо ће је пласирати јер ће бити велика потражња, што значи да ће и цене бити високе, што ће се одразити и на раст цена код нас, нема дилему наш саговорник.

Србија сигурна дестинација

Он указује на још један моменат због кога, како сматра, цене некретнина у Србији неће падати.
„Што се тиче цена некретнина, можда ће тренутно бити заустављене на овом нивоу или ће мало расти, јер смо постали сигурна дестинација. Примера ради, неком из Русије, или Украјине одговара да купи некретнину у Србији. Не мора у њој да живи, али може да се осигура и овде да купи стан. А то ће бити интересантно и људима из Европе. Зашто неки Немац да се не греје, да презими у Србији, уместо што би се смрзавао у Немачкој, а има пара да купи стан“, каже Вујановић, додајући да таквој одлуци у прилог иду и овде нижи трошкови живота.
По његовој оцени, цена некретнина би можда тренутно могла да буде лимитирана у Београду, али у мањим местима оне расту и још ће, каже, да расту.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала