- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Плаже у јулу полупразне: Каква ће бити туристичка сезона у Црној Гори /фото/

© Sputnik / Бобан НововићЛева плажа на Светом Стефану
Лева плажа на Светом Стефану - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Пратите нас
Национална туристичка организација Црне Горе тврди да је ове године нешто више туриста него лани, иако плаже са Црногорског приморја не говоре томе у прилог, а угоститељи се жале на непопуњеност капацитета.
Из Националне туристичке организације (НТО) су Спутњику саопштили да ће информације овогодишњој туристичкој сезони објавити у понедјељак, будући да се у Црној Гори се празновао у сриједу и четвртак Дан државности.
Прије шест дана из НТО су саопштили да у Црној Гори борави око 95.000 туриста, што је око пет одсто више у односу на исти период прошле године, док су укупни намјенски приходи већи око 35 одсто, подаци су локалних туристичких организација.
Међутим, саговорница Спутњика из угоститељског сектора наводи да је сезона засад лоша, а разлог види у томе што није учињено ништа да се надомјесте руски туристи који су ове године изостали због прикључења Црне Горе антируским санкцијама, као и украјински због кризе у тој земљи.
© Sputnik / Бобан НововићПлажа у Буљарицама
Плажа у Буљарицама - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
Плажа у Буљарицама

Шта о туристичкој сезони кажу угоститељи

Драгана Кажанегра из Пржна, чија се породица генерацијама бави туризмом, тврди да је на црногорском приморју приватни смјештај попуњен свега 30 до 40 одсто и да је ово лоша туристичка сезона.
Наша саговорница додаје да је тачно да је главна сезона од 15. јула до 15. августа, али каква год да буде посјета наредних мјесец дана, не може се надокнадити недостатак туриста до сада на Црногорском приморју.
Туристичи посланици Црне Горе ових дана гледају и према граничним прелазима ка Србији, БИХ, Хрватској... И надају се да ће стићи довољан број туриста да се поправи утисак о овогодишњој љетњој сезони.
Кажанегрину причу најбоље потврђују полупразне плаже на Црногорском приморју ових дана.
Објашњавајући разлоге за слабију посјету туриста Црној Гори, Кажанегра за Спутњик каже да је мало тога учињено, или је погрешно урађено, да се надокнади тржиште Русије, које је јако важно за туризам Црне Горе и Украјине.
„Министарство туризма и Национална туристичка организација нијесу успјеле да нађу алтернативно тржиште и да надокнаде госте из Русије, Украјине... Црногорско приморје љетос биљежи лошу посјету, јер је читава политика нашег туризма погрешна последњих деценија. Ваља напоменути да 60 одсто прихода, по мојим информацијама, наш туризам црпи из приватног смјештаја, недостају велики хотелски комплекси, који јесу најбитнији за туристичку понуду. Ми смо у Црној Гори правили зграде и квадрате на приморју, људи су куповали станове и те станове издају, та је логика и поткопала наш туризам”, тврди Кажанегра за Спутњик.

Западно тржиште пробирљиво

Наша саговорница истиче да је западно тржиште пробирљиво и да се, иако је било најава, мало тога урадило да се доведу гости са тог тржишта.
„Немамо ми инфраструктуру да би дочекали пробирљивог западног госта, нијесмо саобраћајно добро повезани са Западом, гост којег такси од аеродрома до смјештаја вози два или три сата, неће више доћи на одмор. Ја мислим да наша НТО није ни добар посао урадила око промоције понуде и у региону. Црној Гори је Србија најважнија, јер је највеће тржиште, затим БИХ, па Македонија...”, каже Кажанегра.
Она истиче да већ деценијама нема дугорочне стратегије црногорског туризма, појаве се идеје као сарадња са Саудијском Арабијом, на сва звона се то рекламира, а на крају видимо да није ни уведена авионска линија између те земље и Црне Горе.
„Наша држава није ништа предузела да обезбиједи и бољу саобраћајну линију са аеродромом у Дубровнику, гдје слијеће велики број авио компанија које имају ниске цијене превоза. Отварамо линију директну за Луксембург, али сви знамо да је то због гласања, а не туризма. Црна Гора има Институт за лозову ракију, али нема Институ за туризам, ето и то нешто говори”, каже Кажанегра.
Она објашњава информацију из НТО да је ове године наплаћено више пара од боравишне таксе, да је то због тога што претходних година многи нијесу ни пријављивали госте.
„Код нас се са туризмом дешава све ад хок, нема дугорочног плана, нема стратегије”, каже Кажанегра.
Према информацијама наше саговорнице, по хотелима је мање гостију, чак и у познатим хотелима.
„Овог љета имате поскупљење свега, само је цијена смјештаја у апартманима снижена. У Петровцу можете изнајмити апартман за четворочлану породицу 40 евра, а све остало је поскупило. Велики проблем нашег туризма остаје и сива економија, имате велики број људи који издају своје станове, апартмане, а да то не пријављују никоме. Можда треба поједноставити и процедуре, око пријављивања оних који издају собе, апартмане, да се људи не боје да ће много изгубити. Ево сада још размишљају о фискализацији у приватном смјештају, многе то плаши, па се одлучују да уопште не пријављују да се тиме баве”, истиче Кажанегра.

Корона љето било горе

Досадашњом љетњом туристичком сезоном незадовољан је и петровачки угоститељ Илија Арменко, који каже да је гора била једино сезона у години појаве короне. Он такође сматра да је суштина проблема недолазак Руса и Украјинаца, те да је Црна Гора непланском политиком "одсјекла грану на којој сједи".
„Ово није сезона. Угоститељством се бавим 30 година. Једина гора сезона је била за вријеме короне. Петровац је полупразан, док се 15. јула прошле године тражио кревет више. Приватни смјештај полупразан. Сад је средина јула, шта је нама још остало од сезоне“, пита се Арменко који је говорио за РТЦГ.
Према подацима НТО, највећи број гостију у Црној Гори тренутно борави у Будви, Херцег Новом и Улцињу. Готово све приморске општине биљеже двоцифрене стопе раста, као и Жабљак, гдје је 28 одсто више туриста него лани, рекла је ових дана Нина Вукчевић из Националне туристичке организације Црне Горе.
Она је навела да се у просјеку биљежи раст броја гостију од 46 одсто у односу на прошлу годину, када се посматра период од почетка маја закључно са 8. јулом.
Према њеним ријечима, приходи од боравишне и туристичке таксе закључно са 7. јулом износе око 1,14 милиона евра, што представља раст од око 35 одсто у односу на исти период претходне године.
„Када је ријеч о структури туриста, у Црној Гори бораве туристи из Израела, Велике Британије, Француске, Њемачке, Пољске, Мађарске, Чешке, Казахстана, Турске, скандинавских земаља као и земаља региона”, рекла је Вукчевићева.
Спутњик је тражио али засад није добио одговор из више локалних ТО на питање како су задовољни овогодишњом туристичком посјетом.
Плаже Светог Стефана  - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
ЕКОНОМИЈА
Компанија из Србије повећала удео у „Будванској ривијери“ и „Светом Стефану“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала