- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Притисак на Македонце је злочин - народ неће устукнути пред европском роспијом

© AP Photo / Boris GrdanoskiДемонстранти јајима гађали зграду Министарства спољних послова у Скопљу
Демонстранти јајима гађали зграду Министарства спољних послова у Скопљу - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Пратите нас
Над Македонцима је почињен злочин. Давно је речено да је Европа вавилонска роспија која игра своју игру, а у случају француског предлога она не само да штити своје интересе већ истовремено поништава један вековни народ. Народ неће устукунути, каже македонски дипломата Ристо Никовски.
После свакодневних притисака који су европски лидери вршили на Македонију да се, на путу ка ЕУ, сагласи са француским предлогом, и три дана расправе у атмосфери општег хаоса, македонско Собрање је усвојило закључке о спорном предлогу.
Пропорционално са притисцима који су стизали са свих страна, незадовољство народа, по речима каријерног дипломате Риста Никовског, бивало је све веће, а у околностима када македонски парламент усваја француски предлог, дошло је до тачке кључања.
Народ је, каже наш саговорник, истрајан у намери да не дозволи Бриселу, односно Вашингтону да са Македонијом ради шта хоће.

Демонстрација лицемерја

Оно што додатно иритира људе на улици је лицемерје које ЕУ сваки дан демонстрира.
© AP Photo / Geert Vanden WijngaertПредседница Европске комисије Урсула фон дер Лејен
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен
„Они говоре једно а раде друго. Све што је рекла председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у Скопљу супротно је документима које су усвојили десетак дана раније. Она говори о Македонцима у Собрању а тамо има Албанаца, Срба и Бошњака. Она се обраћа Македонцима а никада и нигде у документима ЕУ се не спомиње ни македонски народ нити Македонци“.

Није овде турски и кинески него македонски језик

Такви блефови су, каже наш саговорник, несхватиљиви, као и њена тврдња да нас је Европска комисија увек подржавала што није истина, или да македонски народ никада није доведен у питање, што такође не одговара истини јер је македонски народ и те како доведен у питање.
© AP Photo / Boris GrdanoskiАнтивладин протест у Скопљу
Антивладин протест у Скопљу - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Антивладин протест у Скопљу
„Они се крију иза бугарског захтева али их то не оправдава јер истина је да у преговарачком оквиру они кажу да ће преводити документа на македoнски језик али шта могу друго да кажу? Да је овде турски или кинески? У Македонији је македонски. Али исто тако у њиховим документима, закључцима и ставовима Уније кажу да они воде рачуна и о томе да Бугарска не признаје македонски народ. А шта то значи?“

Кажу одлука народа а мисле на ултиматум

Иако челници ЕУ сугестивно понављају да је одлука на Македонцима, изостављају, каже угледни македонски дипломата, онај други део - да је одлука македонска али по њиховом диктату.
© AP Photo / Virginia MayoЗастава ЕУ
Застава ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Застава ЕУ
Сви притисци откривају природу њиховог а не македонског проблема.
„Бугарска блокада показује да Унија не функционише и да се одриче својих принципа и вредности. Наравно, она није спремна то да призна, и у таквим околностима као најбезазленије решење намеће се да се Македонија сложи са бугарским ултиматимом како би он добио свој закаснели легитимитет. Најлицемерније је што се то предстaвља као цивилизацијска, демократска пракса“, каже Никовски и додаје да то објашњава спремност свих, од Емануела Макрона до Олафа Шолца, да говоре ствари које не пију воду и немају везе са истином.

Или је ово македонско-француски предлог?

У целој причи око македонског посртања на путу ка ЕУ, напомиње, невина није ни Влада Северне Македоније која сноси део одговорности, јер, каже наш саговорник, такозвани француски предлог је у ствари македонско-француски предлог будући да су македонски политичари дали начелну сагласност.
© AP Photo / Boris GrdanoskiРука на Уставу: Седница Собрања
Рука на Уставу: Седница Собрања - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Рука на Уставу: Седница Собрања
То није, каже, оправдање за Европу, која је низом захтева упућених на адресу Северне Македоније показала да не држи до принципа, стандарда и критеријума.
О томе да ли постоји излазна стратегија из ове ситуације, Никовски каже да је не види, али се намеће одговор да су то брзи избори који би ову власт, очигледно одељену од народа, ставили на ђубриште историје. Важно је, напомиње, да власт чува и води рачуна о фундаменталним интересима пре свега македонског народа и свих грађана ове државе.
„Ако овај покрет народа, масован и импресиван, направи стратегију а за сада је нема, да се ова власт сруши на један цивилизован и демократски начин, Северна Македонија и цео регион добиће шансу да не оду у неповрат.“

На протестима су читаве породице

Као неко ко не тумачи догађаје из кабинета, већ са улице, Никовски каже да га највише радује чињеница да то није партијски скуп, није манифестација програма неке политичке странке, већ опозицију плановима Владе чини прави народ.
© AP Photo / Boris GrdanoskiПротест испред зграде парламента у Скопљу
Протест испред зграде парламента у Скопљу - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Протест испред зграде парламента у Скопљу
„На протестима 60 до 70 процената присутних чине породице са децом, и ту су три генерације, и унуци и бебе и деке и баке и родитељи и све више младих. Раније када смо се борили око имена које смо срамно изгубили биле су углавном старије генерације. Сада је све више младих и то буди наду“, каже наш саговорник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала