- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шумски пожари пустоше Медитеран – евакуација људи у Португалији, Шпанији и Грчкој /фото/

© AP Photo / HONSВелики шумски пожар на југу Француске
Велики шумски пожар на југу Француске - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Пратите нас
Хиљаде ватрогасаца боре се са шумским пожарима у Португалији, Шпанији, Грчкој, Француској, Италији. Многи становници морали су да буду евакуисани. Топлотни талас који је захватио Европу односи и животе. Температура у Португалији достиже и 47 степени.
На северу Португалије, пилот је погинуо када се његов авион за гашење пожара срушио у области Фоз Коа, близу шпанске границе. У јужној Шпанији, у близини Коста дел Сол, око 2.300 људи морало је да бежи од пожара који се ширио у брдима.
Од уторка, температуре су порасле на 47 Целзијусових степени у Португалији и изнад 40 у Шпанији, а због суве земље лако долази и до пожара.
Због врућине у овим земљама умрло је више од 300 људи, преноси шпански медији.
Подручја захваћена пожарима у Португалији су североисточно од града Порта. Пожари су ове године уништили 30.000 хектара земље – највећу површину од лета 2017. године, када је Португалија претрпела разорне пожаре у којима је страдало око 100 људи.
Пожари на југозападу Француске проширили су се на скоро 10.000 хектара шуме у региону Жиронд, саопштиле су данас регионалне власти Нове Аквитаније и Жиронда. Евакуација више од 12.200 људи из те области завршена је рано јутрос, а више од 1.000 ватрогасаца покушава да успостави контролу над пожаром, преноси Ројтерс.
Туристи на плажи у Торемолиносу видели су велике облаке дима како се дижу у брдима, где је неколико летелица гасило ватру.
Локални становници описују шумске пожаре у југозападној Француској као „постапокалиптичне“. Још један пожар јужно од Бордоа опустошио је скоро 10.000 хектара.
У Великој Британији проглашена је ванредна ситуација након упозорења на црвени метео-аларм.
Погођени су и други делови Медитерана. У Италији, влада је прогласила ванредну ситуацију, а најдужа река у земљи на неким местима је тек поток.
У Грчкој, ватрогасци се боре са пожарима у области Фериза, око 50 километара југоисточно од Атине, и близу Ретимна, на северној обали Крита. Седам села је евакуисано у близини Ретимна.
У северном Мароку неколико села је морало да буде евакуисано, јер су пожари захватили део те земље. Једно село је потпуно уништено, а најмање једна особа је погинула у пожару.
И Хрватску су захватили велики пожари код Шибеника у којима је изгорело најмање 20 кућа.
Пожар у Босни и Херцеговини, такође су активни, код Борачког језера деловали су и хеликоптери, преноси РТС.
На подручју Херцеговачко-неретванског кантона активна су два пожара, и то у Коњицу и Читлуку.
Топлотни таласи су постали чешћи, интензивнији и дуже трају због климатских промена.
Ватрогасци - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
СРБИЈА
Гори депонија у Ваљеву: Пожар букнуо због велике количине метана, експлозија и лако запаљивог отпада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала