- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Зашто су грађанима Србије постали привлачни станови у Трсту – како купити некретнину у Италији

© Evgeny UtkinТрст
Трст - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2022
Пратите нас
Након што су у потрази за некретнинама грађани Србије почели да обилазе атрактивне дестинације у Грчкој и Турској, све више њих је похрлило и у Трст. Разлог за то је јасан - цене.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

По цени једне гарсоњере у Београду (око 50.000 евра) у Трсту се продају једнособни и двособни станови, површине до 50 квадрата с тим што се за разлику од српске престонице где вам са прозора поглед углавном гледа на комшилук, у овом италијанском граду сте углавном окренути ка мору.
„Гледала сам стан од око 60 квадрата у Трсту, који агенција за продају некретнина цени на 60.000 евра. Агент за продају ми је током обиласка напоменуо да је у Трсту све више наших који купују станове и апартмане. Само у згради у којој сам ја гледала некретнине има пет станара из Србије, прича за „Блиц Бизнис“ Б. Ј. која се на тај потез одлучила након препоруке пријатеља.

Цене

Што се цена квадрата у Трсту тиче, према подацима тамошњих агенција за продају некретнина, оне се крећу између 1.250 евра до 3.950 евра. На цене квадрата у Трсту највише утичу опремљеност некретнине, да ли је у питању новоградња или реновирана староградња, као и удаљеност од обале.
На пример, гарсоњера површине 25 квадрата може да се купи за 33.000 евра. Овај стан намењен за студенте, како стоји у опису једног огласа, комплетно је опремљен и налази се на 1. спрату.
Мали једнособни станови се продају по ценама од око 50.000 евра. Други примери из огласа: један површине 54 квадрата на периферији Трста који се продаје за 48.450 евра, и један површине 45 квадрата који је у ширем центру града који се продаје по цени од округло 50.000 евра. Оба стана су у староградњи, реновирани су и комплетно опремљени.
Већи станови, као један четворособан површине 82 квадрата, продају се по цени од 72.000 евра и више. Тај од 72.000 евра је комплетно опремљен, реновиран а како су власници истакли има две спаваће, дневну собу, кухињу и трпезарију, купатило и застакљену терасу.

Како да купите стан у Италији?

Врло често агенције у Италији од купаца траже писмену понуду за куповину имовине и исто тако врло често траже да се положи депозит како би били сигурни да остајете при куповини. На интернету се и топло препоручује и адвокат или правни саветник како би се лакше процедура завршила.
Када се постигне договор са агенцијом, дужност унајмљеног адвоката је да изради прелиминарни уговор или Compromesso. Овим уговором се не преноси власништво, али се наводе сви детаљи о продаји и даје продавцу времена да се прикупе сва неопходна документа пре договореног датума.
Купац (који мора да има италијански порески број) замени депозит од 20 до 30 одсто купопродајне цене у уговору, и овим се баве тамошњи нотари.
Након Компромеса нотар треба да припреми коначни уговор. Када се тај уговор потпише, купац треба посредством нотара да уплати остатак новца који стоји у уговору и све остале накнаде и порезе.
Накнаде и порез изађу на између 10 и 12 одсто куповне цене некретнине, и међу њима се налазе порез на имовину, накнада за агенте, нотарске таксе, порез на промет итд, пише „Блиц бизнис“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала