- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Медојевић предвиђа: Од туризма овог љета до 600 милиона мање од планираног?

© Sputnik / Бобан НововићПлажа у Петровцу
Плажа у Петровцу - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
Пратите нас
Лидер Покрета за Промјене Небојша Медојевић тврди да се на основу прикупљених информација од репрезентативног броја власника успјешних хотела, угоститељских објеката, закупаца плажа, власника приватних апартмана, приход у досадашњем дијелу „сезоне“ креће око 50% у односу на исти период прошле године.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Значи да смо већ сада остали без 250-300 милиона еура очекиваног прихода од туризма. Ако се овакви трендови наставе до краја септембра, губитак би могао нарасти до 550-600 милиона еура, што би сасвим извјесно увело Црну Гору у рецесију, двоцифрени буџетски дефицит и угрозило ликвидност буџета. Ребаланс буџета и ново задуживање за финансирање прегломазног и прексупог паразитског државног апарата и јавног сектора ће бити неминовност. Након подизања камате америчког ФЕД за 75 поена и раста курса УСД према ЕУР, камате на тржишту ће неминовно порасти , па ће и ново задуживање бити све скупље”, указује Медојевић.
Он истиче да треба бити поштен и признати да су на овакав колапс сезоне утицали и објективни разлози, криза у Украјини и врло лоше прогнозе за економије Европе до краја године, што је сигурно у одређеној мјери утицало на пад туристичког прохода.

Погрешне политичке одлуке уништиле сезону

„Ипак, у разлозима за колапс сезоне доминирају погрешне политичке одлуке ове Владе у погледу кризе у Украјини. Црна Гора је требала да остане неутрална и да не уводи санкције Русији, зато што је и слијепцу било јасно да ће то дебело коштати Црну Гору, а да од САД, ЕУ или НАТО неће добити никакву компензацију за то. Ова Влада је водила политику других држава, а не Црне Горе. Њима су биле важније инструкције из бирократских центара глобалне дубоке државе, него интереси свога народа и своје државе”, каже Медојевић.
Због антируске и антисрпске хистерије ове Владе остали смо без гостију из Русије, Белорусије, Казахстана, истиче лидер ПЗП-а.
„Туризам је веома осјетљив на политичке поруке лидера једне земље, на нестабилности, тензије, насиље, екстремизме. Туристи не иду тамо гдје их дочекују са мржњом, непријатељски због њихове нације, вјере, језика. Дритан, Ранко, Раско, Ђуровић су заборавили да се ради углавном о људима који напорно раде током године и који желе да проведу свој одмор тамо гдје се осјећају добродошли и гдје је услуга коју добијају адекватна плаћеној цијени. Влада и туристички посленици су изгледа заборавили да је конкуренција на тржишту све жешћа и да нам Албанија озбиљно конкурише. Лично сам се увјерио у квалитет њихове понуде и цијене које су неупоредиво ниже него код нас. Идеја да се наглим повећањем цијена на приморју надокнади мањак гостију је резање гране на којој сједе”, указује Медојевић.
Он указује да Црна Гора мора да се такмичи са туристичким велесилама какве су Хрватска, Грчка, Турска , Египат.
„Дритан, Ранко и Раско би могли да погледају како се њихове колеге из Турске односе према туристима из Русије. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да криза у Украјини не би требало негативно да утиче на туристичку сезону. Након молитве поводом почетка муслиманског празника Рамазанског бајрама, он је рекао да руски председник Владимир Путин „веома разуме“ потребе Турске за приходе од туризма и да се већ обавезао да ће дати своју подршку. Турске власти планирају отварање посебне авиокомпаније за превоз руских туриста до турских одмаралишта, након што је Европска агенција за сигурност ваздушног саобраћаја суспендовала сертификате свим руским авиокомпанијама.Турска очекује да ће преко ове компаније, чије ће сједиште бити у Анталији, доћи око милион руских туриста”, истиче Медојевић.
Он указује на то да је Турска чланица НАТО и кандидат за чланство у ЕУ од 1999. године.

„Али Турска је, за разлику од Црне Горе, суверена држава која има власт која искључиво води рачуна о интересима својих грађана и своје државе и не доносе одлуке супротне тим интересима. Ми имамо Владу политичких натуршчика и послушника глобалне дубоке државе који испуњавају наређења и инструкције са стране, на штету свог народа и своје земље”, тврди он.

Он се пита ко ће да плати штету од 500-600 милиона еура због погрешних политичких одлука власти и каже да ће тај рачун отићи свим грађанима.

У шпицу сезоне попуњеност приватног смјештаја 30 одсто

У приватном смјештају, како је речено из ТО Будва, у тој општини се одмара 15.750 гостију, или за 32 одсто мање него средином јула прошле године, док је у хотелима регистровано 12.984 туриста - седам одсто мање него лани. Од укупног броја гостију 3.130 је из Русије, 2.275 из Украјине, 4.587 из Србије, док је 1.437 из Босне и Херцеговине.
Директорица Удружења издаваоца приватног смјештаја у Црној Гори Бранка Џогановић наглашава да смо ушли у сам шпиц туристичке сезоне, а да је попуњеност капацитета приватног смјештаја тренутно око 30 одсто.
„Значајнији број гостију, на основу потврђених резервација, очекује се до 20. јула. Углавном су то гости из региона и дијаспоре”, рекла је она црногорским медијима.
Руски туристи - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
ДРУШТВО
Санкције на своју штету: Кога скупо кошта недолазак Руса на море
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала