- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Најстарији познати и очувани чамац на свету направљен пре 10.000 година /фото/

CC0 / / Стари насукани чамац
Стари насукани чамац - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
Пратите нас
Верује се да је кану Песе најстарији познати чамац, односно најстарији очувани кану на свету. Анализе су показале да потиче из раног мезолита и да је стар око 10.000 година. Чамац је изложен у Музеју у Дренте у Холандији.
Назван Песе, по месту проналаска, ово би био најстарији познати и очувани чамац на свету.
Ова праисторијско пловило направљено је између 8200. и 7600. године пре нове ере. Дугачак је 3 метара, а широк је 44 цм.
Научници се одувек питају када су древни људи почели да користе чамце. Будући да су проналажени фосили људи на удаљеним локацијама до којих се није могло стићи без неке врсте пловила. Вероватно да су чамци у употреби већ хиљадама годинама, само се нису очували или још увек нису пронађени.
CC BY-SA 3.0 / Drents Museum/cropped photo / Најстарији чамац на свету
Најстарији чамац на свету - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
Најстарији чамац на свету

Сумња да је реч о кануу

Кану Песе пронашао је локални фармер Хендрик Вандерс 1955. године у тресетишту током изградње ауто-пута А28. Посумњао је у откриће и потом решио да га однесе на Универзитет у Гронингену на анализе. У почетку се сумњало да ли је реч о чамцу. Археолози су зато решили да спроведу експеримент са репликом 2001. године која је показала да је он стабилан и потпуно функционалан у води. Стручњаци су тада схватили да је балван заправо кану изграђен од дебла белог бора помоћу алата од рога животиње или уз помоћ камене алатке, пише портал Све о археологији.
Током мезолита древни људи су били ловци-сакупљачи и риболовци. Почели су да користе оштрије и финије камене алате и алатке од рога животиња.
Претпоставља се да је чамац коришћен за пецање у потоцима и језерима.
Кану је остао сачуван због одсуства кисеоника у тресетишту на дубини од око 2,5 м. Истраживачи су одлучили да замрзавањем осуше кану како би спречили распадање користећи технику замрзавања и сублимације која се обично примењује у прехрамбеној индустрији. Микроорганизми неће преживети овај процес, што ће омогућити да чамац буде очуван јако дуго.
Подземни тунел — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Пронађене тајне одаје: Храм у Перуу открива мистериозне верске ритуале /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала