Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Протестна нота Хрватској због забране Вучићу да посети Јасеновац, амбасада одбила ноту /видео/

© Tanjug / JADRANKA ILICНикола Селаковић
Никола Селаковић - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
Пратите нас
Министар спољних послова Никола Селаковић рекао је поводом одлуке хрватских власти да забране посету председнику Александру Вучићу да је Министарство спољних послова Србије упутило ноту Амбасади Хрватске у Београду, коју је отправница послова одбила да прими.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Министар је оценио да је ово застрашујућа одлука хрватске владе и да ће Влада Србије донети одлуку о противмерама које ће бити уведене.
Селаковић је на конференцији за новинаре рекао да је Амбасади Републике Србије у Хрватској достављена нота пре два дана Министарства спољних послова Хрватске.
"Приликом планирања свих посета страних званичника, време, природа и програм посета треба да буду предмет службене комуникације и договора две стране. С обзиром да хрватска страна није информисана о намери могућих посета, посета Републици Хрватској је неприхватљива", прочитао је Селаковић део ноте хрватског министарства.
"Министарство спољних послова Хрватске указује да посете високог представника стране државе спомен подручју Јасеновац не може бити приватног карактера", прочитао је Селаковић ноту која је достављена српској амбасади у Загребу.

Дипломатски одговор Београда Загребу: Шокирани смо антицивилизацијском одлуком

Дипломатску ноту Србије због забране Загреба да председнику Србије Александру Вучићу забрани приватну посету Јасеновцу преносимо у целости:
„Министарство спољних послова Републике Србије изражава своје поштовање Амбасади Републике Хрватске у Београду и има част да, у вези са нотом Министарства спољних и европских послова Републике Хрватске број 3611/2022 од 15. јула 2022. године, саопшти следеће:
Министарство спољних послова Републике Србије је шокирано противправном, антиевропском и антицивилизацијском одлуком Министарства за спољне и европске послове Републике Хрватске којом се, на основу арбитрарно исказане воље хрватских власти и грубо кршећи принцип слободе кретања, забрањује долазак председнику Републике Србије у Јасеновац, на место страдања више стотина хиљада невиних жртава српске, јеврејске, ромске и других националности. Намера председника Републике Србије Александра Вучића била је само да положи цвеће и запали свећу на светом месту на коме су током Другог светског рата убијене стотине хиљада Срба.
Поводом навода из поменуте ноте Министарства спољних и европских послова Републике Хрватске да је посета неприхватљива јер „хрватска страна није службеним путем информирана о намери могућег посета“, Министарство спољних послова Републике Србије обавештава да је председник Републике Србије Александар Вучић заинтересован да учини службену посету Спомен подручју Јасеновац у било ком термину, у периоду до 17. септембра 2022. године.
У дубоком уверењу да Република Хрватска, као и Република Србија, најснажније осуђује и гнуша се најодвратнијих злочина које је над српским народом извршила нацистичка Независна Држава Хрватска током читавог периода свог постојања, а чију је кулминацију представљао систем концентрационих логора Јасеновац, Министарство спољних послова Републике Србије очекује омогућавање неометане посете председника Републике Србије овом светом месту и у том смислу, од хрватске стране очекује да за ту прилику пружи одговарајући третман који се односи на највише стране званичнике, укључујући и све потребне безбедносне аспекте.
Министарство спољних послова подсећа да је у претходних годину дана, забележено преко 700 улазака носилаца дипломатских и службених пасоша Републике Хрватске у Републику Србију, без икаквих претходних службених најава, укључујући високе званичнике Републике Хрватске, попут министра науке и образовања Радована Фукса 24. јуна 2022. године, Звонка Миласа, државног секретара у Канцеларији за Хрвате изван Хрватске, 18. марта 2022. године, Милана Бошњака, изасланика председника владе Републике Хрватске, 17. децембра 2021. године итд. У том смислу, Министарство спољних послова Републике Србије задржава право да адекватно одговори на одлуку хрватске стране.
Министарство спољних послова Републике Србије очекује да постојећа ситуација изазвана одлуком да се онемогући улазак у Републику Хрватску председнику Републике Србије, буде брзо разрешена.
Министарство спољних послова Републике Србије користи и ову прилику да Амбасади Републике Хрватске понови изразе свог високог поштовања“, пренеле су „Новости“.
Град Загреб - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
РЕГИОН
Званични Загреб тврди да није био обавештен о Вучићевој посети

Селаковић: Загреб не би требало да било коме држи лекције о искрености

Селаковић je, реагујући на речи хрватског министра Горана Грлића Радмана, изјавио да је Радман у свом обраћању изнео неистине, додајући да Загреб не би требало да било коме држи лекције о искрености.
„Мој хрватски колега се обратио јавности, говорио о стварима које најблаже речено нису таче“, рекао је Селаковић и изразио очекивање да ће председник Вучић сутра у обраћању да изнесе и конкретне детаље којима ће се показати да многе ствари нису истина.
Упечатљиво је, каже Селаковић, и да хрватско Министарство спољних послова поседује неку врсту инструмента којим мери нечију искреност.
„Чули смо да намера Вучића да оде на место фабрике смрти 1941- 1945, где су у нацистичкој НДХ стотине хиљада српских жена, деце стараца, младића… остало беж живота на најбруталнији могући начин - није схваћена као искрена и не као одавање пијетета, већ да је резултат задовољења унутарполитичких потреба пре формирања владе“, рекао је Селаковић и додао:
„Не чини ли вам се ово познатим? Чиста аутопројекција.“
Селаковић је указао и да представници и потомци жртава, без обзира да ли су Срби, Јевреји, Роми, не желе да присуствују манифестацији иза које стоји хрватска држава, јер не виде искреност у томе.
„И сада ће они да држе лекцију из искрености“, рекао је Селаковић, пренео је Танјуг.
Јасеновац - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
СРБИЈА
Вучић хрватским властима: Само ви радите свој посао
 Александар Вулин - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
СРБИЈА
Вулин: Од данас сви функционери Хрватске мораће да најаве и образложе посету и пролазак кроз Србију
Премијерка Србије Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
СРБИЈА
Брнабићева о забрани Вучићу да посети Јасеновац: Као да председнику Израела забраните посету Аушвицу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала