- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руске снаге уништиле код Одесе складиште НАТО ракета „Харпун“

© Sputnik / Валентин КапустинПротивваздушни ракетни систем "Панцир С1" у зони специјалне војне операције у Украјини
Противваздушни ракетни систем Панцир С1 у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
Пратите нас
Високопрецизним ракетама дугог домета ваздушног лансирања у једном предузећу у Одеси уништено је складиште противбродских ракета „Харпун“ које су Украјини предале земље НАТО-а, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Конашенков је додао да је високо прецизним нападом Ваздушно-космичких снага Русије на привремену дислокацију 92. механизоване бригаде Украјине у Харковској области убијено до 200 припадника 2. и 3. батаљона, а уништено је више од десет оклопних возила.
Због значајних губитака у редовима Оружаних снага Украјине, све је више случајева дезертирања. Тако је стрељачка чета 58. батаљона 104. посебне бригаде територијалне одбране, која је била под оперативом командом 108. батаљона 10. јуришне бригаде у рејону насеља Верхњекаменско у ДНР у пуном саставу напустила своје положаје и отишла у непознатом правцу.
У рејону насеља Красноармејск у Доњецкој Народној Републици високопрецизним копненим оружјем уништен је лансер и транспортно возило вишецевног ракетног система „Химарс“ америчке производње, навео је Конашенков.
Нападом на положаје 97. батаљона 60. моторизоване пешадијске бригаде Оружаних снага Украјине у Запорошкој области убијено је до 65 неонациста и више од 10 специјалних возила.
Осим тога, током претходног дана високопрецизним оружјем руске Ваздушно-космичке снаге уништиле су четири командна места, укључујући командно место батаљона 59. моторизоване пешадијске бригаде у Николајевској области и 242. батаљона 241. бригаде територијалне одбране у Харковској области, шест складишта муниције у Доњецкој Народној Републици, Запорошкој области и Сумској области, као и украјинска војна техника и људство у 19 округа, укључујући стране плаћенике на четири привремена положаја у Харковској области и Доњецкој Народној Републици.
У оквиру контрабатеријске борбе уништен је вод вишецевних ракетних система, девет артиљеријских водова хаубица „Хијацинт Б“ и артиљеријског оруђа Д-30 у ДНР, као и артиљеријске јединице на ватреним положајима у 107 округа.
Оперативно-тактичка и војна авијација, ракетне снаге и артиљерија су током 24 часа уништиле 21 командно место, људство и војну технику Оружаних снага Украјине у 189 округа.
Ловци Ваздушно-космичких снага Русије оборили су украјински хеликоптер Ми-17 у ваздуху код Славјанска у Доњецкој Народној Републици.
Такође, руски системи за противваздушну одбрану уништили су један авион Су-25 украјинског ратног ваздухопловства и једну украјинску беспилотну летелицу у Харковској области.
Осим тога, у Херсонској области пресретнута је украјинска балистичка ракета „Точка У“, а у ​​Харковској и Запорошкој области и ЛНР пресретнуто је осам граната испаљених из вишецевних бацача ракета „Ураган“ и „Химарс“.

Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 257 авиона, 140 хеликоптера, 1.558 беспилотних летелица, 355 противваздушних ракетних система, 4.084 тенка и других оклопних борбених возила, 747 вишецевних бацача ракета, 3.151 артиљеријско оруђе и минобацач, као и 4.379 јединица специјалних војних возила, закључио је Конашенков.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала