- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски вирусолог саветује: Безбедан секс значајно смањује ризик од заразе мајмунским богињама

© AP Photo / Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDCВирус мајмунских богиња под микроскопом
Вирус мајмунских богиња под микроскопом - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
Пратите нас
Мајмунске богиње се могу пренети блиским контактом, између осталог и сексуалним односом, о чему говори америчка и европска пракса у раду са таквим пацијентима, рекао је за лист „Газета.Ру“ руски академик и шеф лабораторије за биотехнологију и вирусологију Факултета природних наука Новосибирског државног универзитета Сергеј Нетесов.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Руски експерт сматра да безбедан секс значајно смањује ризик од преношења мајмунских богиња.

„У саопштењу ‘Роспетребнадзора’ (руске службе за фитосанитарни надзор) није указано на који начин се особа заразила, која је уједно постала и први пацијент откривен у Русији са дијагнозом ‘мајмунских богиња’. То сугерише да је највероватније зараженa као и претходни пацијенти — сексуалним контактом. Наравно, то је само нагађање“, рекао је Нетесов.

Раније је у извештају „Роспотребнадзорa“ наведено да мајмунске богиње нису изразито заразна болест, али је пренос могућ капљичним путем приликом дугог и блиског контакта.

„Дуг лични контакт подразумева и сексуални контакт. Грађани не би требало да се плаше мајмунских богиња. Неопходно је да одржавају хигијену, да се штите и да не ризикују у сексуалним контактима. Ово се посебно односи на хомосексуалне контакте, о којима се много говорило у западним медијима. У овим заједницама, као што је раније саопштено, вирус мајмунских богиња се често шири“, појаснио је руски вирусолог.

У ранијем извештају „Роспотребнадзор“ се наводи да је инфекција могућа у контакту са оштећеним деловима коже заражене особе, предметима који су контаминирани телесним течностима, као и биоматеријалима који потичу од заражене особе.
Мајмунске богиње - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2022
СВЕТ
Развијен ПЦР тест за мајмунске богиње
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала