Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стефановић: Украјински авион превозио из Србије наоружање за Бангладеш, сви чланови посаде погинули

© Tanjug / TARA RADOVANOVICНебојша Стефановић
Небојша Стефановић - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
Пратите нас
Небојша Стефановић, министар одбране Републике Србије, изјавио је данас да је авион у власништву фирме „Меридиан лтд“ из Украјине који је синоћ пао на територији Грчке, а полетео из Ниша, превозио 11,5 тона робе српске наменске индустрије ка Бангладешу, чије је Министарство одбране било и купац.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према подацима којима располаже српско Министарство одбране, свих осам чланова посаде је изгубило животе приликом пада авиона, а међу њима нема грађана Републике Србије, рекао је Стефановић на ванредној конференцији за новинаре.
Стефановић је навео да је авион полетео синоћ око 20.40 из Ниша и превозио је 11,5 тона робе српске наменске индустрије приватне фирме „Валир“, која се састојала од осветљавајућих минобацачких мина и школских мина, ка крајњем купцу Бангладешу.
„Купац је било Министарство одбране Бангладеша, као дозвољени крајњи купац и лет је имао руту Ниш са техничким слетањима у Аману, Ахмадабаду и планирано је да слети у Даку као крајњу дестинација“, казао је министар.
Стефановић је истакао да је лет имао све уредне дозволе, у складу са међународним прописима, као и купац - Министарство одбране Бангладеша.
Стефановић каже да је један део медија, како домаћих, тако и из иностранства, јуче почео да спекулише и даје нетачне информације о томе како је тим летом транспортовано наоружање из Србије у Украјину и истакао да је то нетачно.
„То је потпуно нетачно и злонамерно и није први пут да се тако нешто дешава“, казао је Стефановић.
Напоменуо је да се пре месец дана појавила информација да се транспортује наоружање ка Украјини, а да се испоставило да се ради о роби из српске наменске индустрије ка Алжиру са потребним дозволама.
Како каже, од 2016. године откако се системски води евиденција за сваки лет и сваку дозволу која се издаје за промет наоружањем, ниједна дозвола није издата за транспорт било какве робе те врсте из Србије ка Украјини или ка Русији.
„Што се тиче наоружања и војне опреме, авиони којима се транспортује та роба широм света су великог капацитета и њих су производили пре свега бивши СССР, а корисници су Русија, Белорусија и Украјини. У овом тренутку руски и белоруски авиони због међународних санкција не могу да превозе наоружање, а украјински не могу да се врате и слећу у Украјину и углавном су ангажовани широм света на транспорту ове робе“, рекао је Стефановић.
Осим што су авиони власништво Украније, та роба нема никакве везе са Украјином, истакао је министар одбране.
„Што се тиче Србије, ми извозимо наоружање само у складу са међународним дозволама, дозвољеним купцима и то ћемо да радимо и у наредном периоду“, нагласио је Стефановић, наводећи да је прошле године издатих сагласности за извоз наоружања било нешто више од милијарду долара, а реализовано је око 500 милиона долара, пренео је Танјуг.

Место пада авиона

Остаци украјинског авиона који се срушио код Кавале - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
РЕГИОН
Грчки медији: Украјински авион који је полетео из Ниша превозио опасне материје /фото, видео/
Украјински авион пао на северу Грчке - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
РЕГИОН
Украјински теретни авион полетео из Србије, пао на северу Грчке /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала