- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Туристички центри у Србији пуни упркос поскупљењима

© Sputnik / Александар МилачићЗлатибор
Златибор - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
Пратите нас
Због раста цена и инфлације ове године скупље је летовање и у иностранству и у Србији. Али ако се може судити по изјавама туристичких радника, то за сада не утиче на посету гостију. На више цене морају да рачунају и они који се пријављују за ваучере од 15.000 динара за одмор на јесен.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Нивелисање цена - тако туристички сектор објашњава поскупљења. Скупљи су храна, хемија, енергенти.
„Да би задржали радну снагу, плате у угоститељству и хотелијерству су порасле и самим тим и цена производа мора да порасте. Оно што је моје мишљење је да су хотелијери раније давали много јефтино и да сад полако долазе на тржишну цену производа који заслужују", каже Александар Васиљевић из Удружења хотелијера и ресторатера Србије (ХОРЕС).
„У хотелима и ресторанима цена је порасла за двадесетак посто. Наравно, импути су порасли, морали смо и ми наше цене повећавати, тј. кориговати са стањем на тржишту“, додаје Далибор Секулић, менаџер продаје у хотелско-угоститељском предузећу на Палићу.

Рекордне посете

Али то не утиче на посету туриста, показују подаци које износе туристички радници широм земље.
„Ако гледамо податке за првих пет месеци ове године, ми смо остварили за сада рекордне параметре када су и ноћења и доласци у питању. Ако говоримо о Палићу, Палић има 94 посто раста у ноћењима, Суботица има преко 120 посто раста у ноћењима“, наводи за РТС Александар Медаковић, директор Туристичке организације Суботице.
„Интересовање је огромно и, примера ради, да поменемо да се апартман у приватном смештају на Златибору може пронаћи већ од неких 15 евра по особи дневно у зависности где се он налази, док полупансион у хотелском смештају у хотелима три звездице се креће већ од неких 35 евра“, наглашава Владимир Живановић, директор Туристичке организације Златибора.
У луксузнијим иде од осамдесетак евра па навише, у зависности од пакета. Чини се да раст цена за сада не одвлачи туристе. Они с којима смо разговарали посматрају га као део општег поскупљења.

Поједини власници апартмана нерeално дигли цене

Управо када је држава повећала вредност ваучера, чуле су се критике да су поједини власници апартмана нереално подигли цене. Потврђују то и у туристичкој агенцији у Врњачкој бањи, мада кажу да је већина била реална.
„Станодавци су повећавали отприлике десет до двадесет посто, с тим што код појединих цена је отишла и преко 50 посто. Оно што су моја сазнања је да ће евентуално доћи до одређених санкција, јер је неразумно подићи цене толико“, истиче Сандра Драмићанин, власница туристичке агенције у Врњачкој Бањи.
Такве случајеве треба да реши инспекција, кажу у туристичкој организацији. Мања повећања образлажу већим интересовањем за лежајем у Врњачкој бањи и богатијом понудом.
„Сви су уложили у апартмане у протеклом периоду. Апартмани су категорисани за један виши ниво услуге и то је наравно пратило и повећање цена, али не у свим, већ у одређеном броју квалитетнијих апартмана које Врњачка бања има“, наводи Иван Трифуновић, директор Туристичке организације Врњачка бања.
Интересовање за одмор у Србији не јењава ни после укидања рестрикција за путовања у иностранство. Ипак, поверење домаћих гостију који су у пандемији одржали туристички сектор у Србији ваља задржати.
ЕКОНОМИЈА
Навала за одмор у Србији: За један дан подељено више од 20.000 ваучера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала