Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Упозорење стручњака: Чувајте се комараца, вирус западног Нила постао домаћа болест

© Спутњику уступио Смиљан БањацУгинула птица пронађена у Ташмајданском парку у Београду
Угинула птица пронађена у Ташмајданском парку у Београду - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
Пратите нас
Мртве птице по улицама и парковима које грађани фотографишу за друштвене мреже, највероватније су заражене вирусом западног Нила, па их не треба дирати, већ позвати надлежне службе да их уклоне и испитају. Вирус преносе заражени комарци који су регистровани у више општина у Србији, што не чуди, јер је постао домаћа болест, кажу стручњаци.
Вирус западног Нила региструје се у Србији од 2012. године, већ следеће регистрована је епидемија, као и 2018. године. Вирус нас је прескочио само 2020. године, јер тада климатски услови нису погодовали развоју комараца.
Др Славица Марис, начелник јединице за контролу и превенцију заразних болести Градског завода за заштиту здравља Београд, за Спутњик каже да је реч о најраспрострањенијем вирусу који се преноси инсектима, а може да зарази птице, коње и друге сисаре, али и људе. И у том случају болест може имати смртни исход.
Резервоар вируса западног Нила су птице, било да су домаће или дивље, а најчешће дивље. Вакцине за сада нема, али на срећу, инфекција у око 80 одсто случајева код људи пролази асимптоматски.

Симптоми вируса западног Нила

„Око 80 одсто инфицираних особа нема апсолутно било какву испољену клиничку слику и не зна да је инфицирана, али код преосталих 20 одсто имамо забележене симптоме сличне грипу; повећану телесну температуру и главобољу. Може се јавити мучнина, повраћање, стање може бити праћено отоком лимфних жлезда и појавом осипа, углавном по кожи груди, на леђима или стомаку“, објашњава др Марис.
Иако су заражени комарци и болесне птице већ регистроване у Панчеву, Пожаревцу, Новом Саду и на три места на територији Београда, у главном граду још није регистрован ни један случај грознице. Ранијих година било је између 25 и 40 случајева.
Многи се ових дана жале на „летњи грип“, који би могао бити и корона чији вирус тренутно не даје јаке симптоме, али и вирус западног Нила. И код једног од симптома треба јавити лекару, посебно старије особе чије је здравље нарушено.
„Ово обољење углавном пролази у року од неколико дана, мада се бележе и неки случајеви када је трајало и више недеља. Мање од 1 одсто људи има испољену клиничку слику, тачније код једног оболелог на 150 инфицираних може доћи до развоја тешке клиничке слике, такозваног неуроинванзивног облика болести. Тада поред општих симптома, грознице, повишене температуре и главобоље, може доћи и до појаве укоченог врата, до ступоре, односно дезоријентације, тупости, коме, премора, конвулзија. Може доћи до мишићне слабости, па чак и парализе“, упозорава др Марис.
Ови симптоми захтевају болничко лечење, морају се пратити, јер спадају у озбиљније форме болести које се углавном јављају код особа старијих од 65, односно 75 година, које већ пате од неког хроничног обољења. За сада је у нашој земљи због овог вируса хоспитализована само једна особа, у Пожаревцу.
Докторка Марис каже да је прошле године у главном граду који има две реке и много мочварног тла, на срећу, регистрован само један случај, а било је и сезона са више од две стотине заражених. Вируса нема, али заражених комараца има. Резервоари вируса, птице, умиру и по београдским улицама и парковима.
Не треба их дирати, нити бацати у канте за смеће и контејнере. Потребно је обавестити службу Зоохигијене у Београду или комуналне у мањим градовима. Важно је да се за мртве животиње побрину стручњаци, јер је неопходно знати да ли су угинуле од актуелног вируса или нечег другог.
CC0 / Pixabay / Пре свега треба спречити убод комараца
Комарац - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
Пре свега треба спречити убод комараца
Како да се заштитимо?
Два су начина да се заштитимо од вируса западног Нила, да убијамо комарце и уништимо места на којима се развијају. Пре свега треба спречити убод комараца.
„Избегавати боравак на отвореном у периоду најинтензивније активности комараца, у сумрак и у зору. Време је лепо, свакако ћемо изаћи, али треба носити одећу дугих рукава и ногавица, светлијих боја. Ако имамо откривене делове тела, треба их намазати репелентима, средствима против комараца. Препорука је и да одећа буде комотна, јер комарци воле да убадају и кроз припијену одећу“.
Препоручује се употреба заштитних мрежа, комарника, у кућама и становима треба употребљавати различита средства против комараца, али и боравити у климатизованим просторијама, јер комарци не воле клима уређаје.
Посебан опрез саветује се онима на чијој су територији регистровани заражени комарци, боравак у баштама не могу да избегну по овако топлом времену, али и на отвореном је могуће смањити број комараца, исушивањем извора стајаће воде.
„Тако смањујемо број места на која комарци могу да положе јаја. Препорука је да најмање једном недељно испразните воду из саксија за цвеће, посуда за храну и воду кућних љубимаца. Ако у дворишту имате канте, бурад, то све треба испразнити и уклонити, као и одбачене гуме и друге предмете који могу да прикупљају воду“.
На крају разговора за Спутњик докторка Марис подсећа да комарци највише воле нулту крвну групу, да више убадају крупније људе, јер избацују више угљен – диоксида. Труднице треба да се пазе, јер по правилу више настрадају.
Вирус западног Нила је први пут изолован у области те реке у Уганди 1937.. Најчешће се јавља у време највеће активности комараца, у периоду од маја до половине новембра, а пик се очекује, сваке године је у августу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала