- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зашто Мађарска подиже борбену готовост

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаБудимпешта. Архивска фотографија
Будимпешта. Архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
Пратите нас
Мађарска у светлу украјинске кризе предузима мере на два фронта - војном и енергетском: јача борбену готовост војске и уводи ванредну ситуацију због енергената. Како кажу за Спутњик руски војни експерти, ова земља се спрема да заштити своје интересе од могућих провокација како Кијева, тако и Брисела, као и своју мањину у Украјини.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Кристоф Шалај-Бобровницки, министар одбране Мађарске, саопштио је у четвртак да се земља суочава са досад невиђеним безбедносним изазовима и да ће повећати борбену готовост своје војске, спровести интензивне вежбе у различитим регионима земље, као и активизирати позив за резервисте.
Будипешта објашњава да јача борбену готовост војске из два разлога: први је већ хронични проблем нелегалних миграната који преко Мађарске покушавају да се домогну богатијих земаља ЕУ, док је други актуелнији и више брине владу Виктора Орбана, а то су дешавања у Украјини.
Како је рекао шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто, разлог за забринутост је што украјинска власт сматра закарпатске Мађаре претњом за националну безбедност. Сада, у условима све већег хаоса у Украјини, Будимпешта очигледно страхује за скоро 160.000 својих сународника с оне стране Тисе, међу којима већи део има мађарске пасоше.

Мађарска предузима све неопходне мере заштите

Како објашњава за Спутњик руски војни експерт Алексеј Леонков, Мађарска је постала трн у оку Бриселу и Украјини због коректних односа са Русијом.
„Ова земља је веома зависна од снадбевања горива, као и гаса. С обзиром да нема сопствена налазишта, њеним грађанима је неопходна велика количина ресурса. У време када су цене гаса биле високе, мађарски лидер је закључио веома повољне уговоре са руском државом. Након тога, Мађарска је постала изложена притиску не само од ЕУ, већ и САД. Захтевали су од ње да одбије сарадњу и уведе санкције Русији“, објашњава стручњак.
Ипак, према речима Леонкова, Мађарска није подржала санкције против руског гаса.
„Затим је узрочник свих невоља – Украјина, почела отворено да прети, као и да се недипломатски понаша према Мађарској“, каже саговорник Спутњика, објашњавајући да је Украјина претворена у „терористичку државу на чијој територији постоје наоружане нацистичке формације“, те се не искључује могућност од покушаја изазивања нестабилности у Мађарској.
Због тога, како каже Леонков, ова земља повећава борбену готовост.
„Мађарска схвата да на територији земаља које се противе политици САД или Европске уније може доћи до терористичких напада. Зато се земља припрема и за најгоре могуће насртаје против ње, јер види како су прошли пријатељи Русије – Пакистан и Шри Ланка“, сматра саговорник.
Према његовим речима, у овим земљама избили су државни удари.
„У Пакистану је заправо дошло до државног удара и уклањања лидера са власти, док се у Шри Ланки догодило нешто слично обојеној револуцији. Како се ово не би десило, Мађарска предузима све неопходне мере, не само да заштити сопствене грађане, већ и да обезбеди сопствени суверенитет“, сматра експерт.

Шта ако дође до провокација

На питање, како ће Мађарска реаговати у случају могућих провокација Брисела и Кијева, Леонков каже да би тај поступак озбиљно угрозио НАТО. „Мађарска је, ипак, чланица Европске уније и део је блока НАТО. Ако дође до тога, Алијанса ће се распасти“, објашњава стручњак.
Андреј Головатјук, пуковник у резерви и члан председништва организације Официри Русије, сматра да се Брисел и Кијев неће одлучити на озбиљније провокације против Мађарске.
„Могли би само да изазову неку врсту унутрашњег сукоба који би могао да доведе до промене власти. Мађарска ће наставити да повећава борбену готовост. Трупе ће бити у степену приправности како би се спречили могући покушаји провокација“, истиче Головатјук.
Шалај-Бобровницки је изјавио да је у интересу очувања мира у Мађарској наложио начелнику генералштаба Ромолушу Рушину-Шендију да стави војску у виши степен приправности. То значи, додао је, да ће војска имати више вежби наредних недеља и месеци. Вежбе ће бити убрзане и биће позвано више резервиста.
Раније је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио да сукоб у Украјини има веома снажан утицај на Мађарску, њену економију, као и енергетску безбедност. Саветник премијера Гергељ Гуљаш саопштио је 13.јула да је Мађарска увела ванредну ситуацију у области енергетике.
„Последњих дана је постало јасно да највероватније неће бити довољно гаса у периоду грејне сезоне јесен-зима“, изјавио је Гуљаш.
„Да би заштитила мађарске породице и обезбедила енергију као и многе друге земље, мађарска влада проглашава ванредно стање у енергетском сектору“, додао је он. С тим у вези, Мађарска је забранила извоз енергената и дрва.
Мађарски премијер Виктор Орбан већ је у јуну упозорио на последице увођења ембарга на руски гас, док је у среду Сијарто изјавио да Мађарска није спремна ни да разговара о ембаргу на гас из Русије, као и да неће подржати пакет санкција уколико буде обухватао ограничења против „Гаспрома“ или „Гаспромбанке“.
РУСИЈА
Орбан: Политика санкција против Русије није оправдала очекивања, европска економија се гуши
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала