- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зашто не треба накнадно досољавати храну

CC0 / / Со
Со - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2022
Пратите нас
Особе које додају со у сервирану храну суочавају се са повећаним ризиком од ране смрти, показало је ново истраживање.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Студија на више од 500.000 људи доноси закључке да они који увек додају со у храну имају 28 посто веће шансе за прерану смрт у поређењу са људима који то ретко или никада не чине, преноси портал Кликс.ба.
Генерално, свака трећа особа од 100 људи старости од 40 до 69 година рано умире у општој популацији. Али, истраживање објављено у „Јуропијан харт џурналу“ открило је да би још једна особа на сваких 100 могла прерано да умре од последица додатног сољења хране.
Мушкарци од 50 година могли би да изгубе око 2,28 година живота ако конзумирају додатну со, показало је ово истраживање. Женама исте старости очекивани животни век би могао да се скрати за око годину и по дана.
Нову студију је водио професор Лу Ћи са Универзитета за јавно здравље и тропску медицину Тулан у САД-у.

„У западној исхрани кухињска со додата у храну за столом чини шест до 20% укупног уноса соли и пружа јединствен начин да се процени повезаност између уобичајеног уноса натријума и ризика од смрти“, рекао је професор, који је сарађивао са колегама са Харвард медицинске школе.

Чак и „скромно смањење“ уноса натријума може резултирати значајним здравственим предностима.
Истраживање је узело у обзир факторе који би могли да утичу на резултате, укључујући старост, пол, расу, депривацију, индекс телесне масе (БМИ), пушење, унос алкохола, физичку активност и исхрану, заједно са здравственим стањима попут дијабетеса, рака и болести срца.
Ризици од ране смрти повезани са додавањем соли били су незнатно смањени код људи који су јели више воцћа и поврћа – али разлика није била значајна.
„Пошто је наша студија прва која је пријавила повезаност између додавања соли у исхрани и морталитета, потребна су даља истраживања како би се потврдили налази пре него што се дају препоруке“, рекао је он.
Парадајз - воће које помаже у спречавању читавог низа обољења. - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2022
ДРУШТВО
Зашто је парадајз здрав за цео организам и како штити од бројних болести
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала