- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Купинари траже помоћ антимонополске комисије или ће блокирати путеве у Србији

CC0 / Pixabay / купине
купине - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
Пратите нас
Преко ноћи цена купина оборена на 120 динара по килограму.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Члан Управног одбора Удружења произвођача малина и купина у Србији Зоран Стојановић позвао је Комисију за заштиту конкуренције да испита да ли су откупљивачи купина договором, преко ноћи, оборили цену тог воћа са 180-200 динара на 120 по килограму или ће блокирати хладњаче и путеве.
„Власници хладњача до јуче су откупљивали купине по 180 до 200 динара, а јуче су сви одједном оборили цену на 120. Сумњамо да су се договорили и тражимо од комисије да одмах испита да ли је направљен монополски договор”, рекао је Стојановић за Бету, преноси „Политика“.
Додао је да ће, ако државне институције ништа не учине, блокирати хладњаче и путеве. Навео је да је по 180-200 динара откупљено око пет одсто рода купине који је упркос суши просечан, а квалитет добар.
Откупљивачи купина, према његовој оцени, заједничким деловањем желе да повећају енормну зараду, а доказ за то је да су прошлогодишњи род извозили по 7,5 евра по килограму. Напоменуо је да је у интересу државе да њене институције испитају да ли има монополског договора јер се извозом остварује девизни прилив. Ако држава ништа не учини, како је казао Стојановић, дестимулисаће производњу купина која је иначе у Србији смањена са засада од 6.000 хектара на око 1.500 хектара.
Још 2015. године купина се нашле на листи првих пет извозних пољопривредних производа у државама Европске уније. Испред те воћке били су само – кукуруз, малина, шећер и сојино уље. Тада су највећи конкуренти Србији на тржишту били Пољаци који су још онда имали проблем са проналажењем радне снаге. Купина се у Србији највише гаји у Мачви, Поморављу, Подрињу, чачанском и поткопаоничком крају, а као и у случају малине на страна тржишта се пласира углавном замрзнута.
„Политика“ подсећа да је и раније било сезона када су откупљивачи за њу нудили невероватно ниске цене, па су за ово воће карактеристичне осцилације у производњи. Држава даје знатне субвенције произвођачима малине и купине за садни материјал, наводњавање, противградну заштиту, а прошлогодишња цена овог воћа је због мањка на тржишту износила 350 до 400 динара.
Поједина удружења надала су се да ће купинари у овој сезони моћи да добију и до 500 динара. У међувремену и трошкови дневница су порасли па не изненађује апел да је цена коју сада нуде откупљивачи недовољна.
Међутим, још у априлу ове године групација произвођача свежег и замрзнутог воћа при Привредној комори Србије упозорила је да због кризе и пада куповне моћи индустријски купци који производе јогурте, џемове и сличне намирнице, малину и купину избацују из производног програма због високе цене. Купци су се такође пре одлучивали за јефтиније миксеве замрзнутог егзотичног воћа.
Познаваоци тржишта напомињу да проблеми са купином и тражњом постоје и на америчком тржишту. На ово су утицали лоши временски услови, слабија понуда, али истовремено и веома мала тражња. Управо због лоше цене говори се и о могућем прекиду бербе тог воћа у Америци.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала