- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Европа највише трпи због антируских санкција

© Фото : РИА НовостиСанкције Русији
Санкције Русији  - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
Пратите нас
Европа више од других трпи због непромишљених антируских санкција, осим тога, она уништава своје арсенале снабдевајући Кијев оружјем, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Европа коју је Вашингтон изградио на антируском фронту, више од других трпи због непромишљених санкција, пустоши своје арсенале, снабдевајући Кијев оружјем (не захтевајући рачун о томе ко га онда контролише и куда оно одлази), ослобађајући своје тржиште за накнадну куповину америчких војно-индустријских производа и скупог америчког природног течног гаса уместо доступног руског гаса“, написао је Лавров у ауторском чланку за „Известија“.
Он је нагласио да такве тенденције, заједно са практичним спајањем ЕУ са НАТО-ом, чине да такви разговори о „стратешкој аутономији“ ЕУ не представљају ништа друго до спектакл.
„Сви су већ схватили да је спољна политика колективног Запада ‘позориште једног човека’. При томе, она доследно води ка трагању за све новим ратним бојиштима“, додао је Лавров.
Русија је раније упутила ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину бити легитимна мета за Русију. Министарство спољних послова саопштило је да се земље НАТО-а „играју ватром“ испоручивањем оружја Украјини. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
Високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
РУСИЈА
Борељ: Нисам сагласан са многим земљама ЕУ, санкције против Русије су потребне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала