- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ресурси се троше: Кијев за пет месеци потрошио војну помоћ ЕУ, предвиђену за седам година

CC0 / / ХИМАРС или M142 aмерички лаки вишецевни бацач ракета инсталиран на стандардни камионски оквир Army Medium Tactical Vehicle (MTV)
ХИМАРС или M142 aмерички лаки вишецевни бацач ракета  инсталиран на стандардни камионски оквир Army Medium Tactical Vehicle (MTV) - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
Пратите нас
Ни претња да могу бити исцрпљени сопствени ресурси, ни ризик да се украјинско оружје може појавити на црном тржишту не спречавају Европску унију да пошаље још оружја Кијеву. Шефови дипломатија 27 држава-чланица Уније усагласили су пети пакет војне помоћи Украјини у вредности од пола милијарде, наводи телевизија "Звезда".
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Европа наставља да делује у име мира и заштите наших вредности. Поздрављам политички договор Европског савета о петој транши помоћи Украјини. Војна подршка ЕУ Украјини сада износи 2,5 милијарди евра“, рекао је председник Европског савета Шарл Мишел.

Претходне испоруке су биле предвиђене за седам година, али су потрошене за пет месеци. Тако се данас сазнало за уништење прве пољске самоходне хаубице Краб. Укупно, Пољска – други снабдевач Кијеву оружјем после Сједињених Држава – потписала је уговор за испоруку 50 таквих система и обучила најмање 100 украјинских војника за руковање њима.
Прва партија америчких тенкова "Абрамс" стигла је данас у саму Пољску. Варшава је још у априлу потписала уговор са Вашингтоном о куповини 250 таквих машина. Прошлог петка, пољски министар одбране Мариуш Блашчак рекао је да је постигнут договор о набавци више од сто тенкова. Само не нових, већ коришћених.
„Ови тенкови ће повећати борбену способност наше војске. Пољска ће постати тенковска сила. У Украјини се наставља сукоб у којем се користе и артиљерија и тенкови. Набавка најсавременијих таквих машина постаће деморалишући фактор за руску агресију“, рекао је Блашчак.
Потреба за новом, модернијом опремом у Пољској појавила се након што је донета одлука да се стара, застарела опрема пребаци у Украјину. Тенкови РТ-91 - модификација совјетског Т-72М1 – произвођени су по лиценци у Пољској 90-их година и већ су застарели.
„Они испоручују текове којима је већ истекла гаранција. Пољска схвата да ће их руски противваздушни ракетни системи уништити у року од једне или две недеље, због чега их продају. Сами покушавају да се опреми новијим оружјем. Штавише, Америка им обећава и попусте за то“, рекао је војни експерт Роман Насонов телевизији "Звезда".
Руска војска и америчку технику методично уништава. Јуче је прецизним оружјем погођено складиште које се налазило у једном од предузећа у Одеси, у којем су се чувале америчке противбродске ракете "Харпун". У ДНР је био уништен вишецевни ракетни систем ХИМАРС. У Маријупољу је отворена изложба западног оружја које је заплењено приликом ослобађања фабрике "Азовстаљ".
У међувремену, испоруке оружја Украјини су исцрпиле ресурсе неких европских земаља. Како би се наставиле испоруке, пише шпански лист "Ел Паис", ЕУ планира да издвоји још пола милијарде евра. Одлука о томе, како је саопштено, могла би бити донета већ ове недеље.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала