- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пекинг: Државни преврати ─ основа спољне политике САД

© Sputnik / Анна РаткоглоПортпарол Министарства спољних послова Кине Ван Венбин
Портпарол Министарства спољних послова Кине Ван Венбин - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
Пратите нас
Признање бившег саветника за националну безбедност Беле куће Џона Болтона о умешаности у државне преврате у другим земљама показује да је свргавање власти у другим државама постало основа спољне политике Сједињених Америчких Држава, изјавио је портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Обратили смо пажњу на чињеницу да је овај бивши високи амерички званичник без гриже савести и прилично поносно причао о свом искуству планирања државних преврата у другим земљама, што показује да је свргавање власти у другим државама већ продрло у коштану срж америчке спољне политике“, рекао је дипломата.
Он је додао да САД нису престале да учествују у државним превратима у другим земљама ни након завршетка Хладног рата.
„Током година, САД су изазвале политичке потресе у Латинској Америци, биле умешане у арапско пролеће, подстицале ‘обојене револуције’ у Европи и Азији, високи амерички званичници су чак изашли на улице да подрже опозиционе снаге у другим земљама, а такође провоцирали политичку конфронтацију“, подсетио је Ванг Венбин.
Према његовим речима, Болтонова изјава јасно показује да је светски поредак за који се залажу амерички политичари – поредак који гарантује Сједињеним Америчким Државама могућност да произвољно интервенишу и подривају власт у другим земљама.
„Таква правила и поредак су несумњиво оно што Болтон и људи попут њега желе свим силама да заштите, али међународна заједница то не може да дозволи“, констатовао је он.
Бивши саветник за националну безбедност (2018-2019) у администрацији Доналда Трампа Џон Болтон раније је у интервјуу за амерички „Си-Ен-Ен“ рекао да је помагао у планирању државних преврата у другим земљама.
Саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон  - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2022
СВЕТ
Могу ли САД бити позване на одговорност након Болтоновог скандалозног признања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала