- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руско Министарство одбране: Убијено 250 страних плаћеника украјинске легије странаца

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаУништени тенк Оружаних снага Украјине
Уништени тенк Оружаних снага Украјине  - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
Пратите нас
Високопрецизне ваздушне ракете у селу Константиновка у Доњецкој Народној Републици погодиле су привремени смештај плаћеника такозване украјинске „легије странаца“. Убијено је до 250 страних бораца и уништено седам оклопних возила и 12 специјалних возила, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У нападу високо прецизним далекометним оружјем на месту привремене дислокације батаљона 118. бригаде територијалне одбране Оружаних снага Украјине у Черкаској области убијено је до 60 неонациста, уништена су два возила вишецевних ракетних система и четири артиљеријска оруђа. У области железничке станице Удачно у ДНР на месту истовара украјинске војне технике уништено је више од десет украјинских вишецевних бацача ракета „Град“, као и осам оклопних возила, рекао је Конашенков.
Он је додао да су у рејону насеља Нови Донбас у ДНР, у ракетном артиљеријском нападу на пољски аеродром украјинских снага, уништена два украјинска хеликоптера Ми-8 која су се тамо налазила, а још два хеликоптера су претрпела значајну штету.
У оквиру контрабатеријске борбе у ДНР су уништене две батерије вишецевних ракетних система „Ураган“, три вода вишецевног бацача ракета „Град“, 14 артиљеријских водова хаубица „Хијацинт Б“ и топова Д-30.
Оперативно-тактичка и војна авијација, ракетне снаге и артиљерија су у протекла 24 часа уништиле 14 командних места, укључујући и команду 28. механизоване бригаде у Николајевској области, 60. пешадијске бригаде у Запорошкој области и 15. батаљона 58. моторизоване бригаде Оружаних снага Украјине у Доњецкој Народној Републици, као и људство и војну технику Оружаних снага Украјине у 286 округа. Уништени су самоходни лансер „Бук-М1“ код Краматорска у Доњецкој Народној Републици, три складишта са ракетним и артиљеријским оружјем и складиште горива у Запорошкој области.
Конашенков је навео да су руски ПВО системи током дана оборили шест украјинских беспилотних летелица у Харковској области, Доњецкој Народној Републици и Херсонској области. Такође су у рејону насеља Стаханов у Луганској Народној Републици пресретнуте две гранате вишецевног бацача ракета „Ураган“.

Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 257 авиона, 142 хеликоптера, 1.564 беспилотне летелице, 356 противваздушних ракетних система, 4.099 тенкова и других оклопних борбених возила, 759 борбених возила за вишецевне ракетне системе, 3.157 артиљеријског оруђа и минобацача, као и 4.392 специјална војна возила, закључио је портпарол.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала