- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шест ствари које треба да урадите пре него што аутомобилом кренете на одмор

© Sputnik / Миленко КовачевићАутомеханичар
Аутомеханичар - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
Пратите нас
Највеће гужве су на ауто-путевима, затим магистралним и регионалним путевима који воде ка планинама, бањама и другим туристичким центрима у земљи. Велики број возила је и у транзиту кроз Србију.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Бранко Стаматовић, в. д. директора Агенције за безбедност саобраћаја упозорава у изјави за РТС да је од јуна до данас на путевима Србије погинуло око 70 људи, а да у просеку живот током лета изгуби око 160 људи. Због тог је, истиче, важно да се што више и даље ради на безбедности у саобраћају.
У летњим месецима неприлагођена брзина је главни узрок несрећа, због које страда највише људи, сваки пети, затим вожња под дејством алкохола и, потом, умор и пад концентрације.
Стаматовић је навео да Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи с Министарством унутрашњих послова спроводи кампању под називом „Вози одморан“.
„Она је управо намењена за све наше суграђане који иду на дуга путовања. Без обзира да ли су то путовања у наше туристичке центре, на летовања у иностранство, циљ ове кампање је да се скрене пажња суграђанима када иду на пут на које све начине да се припреме“, рекао је он.

Шта све треба урадити пре пута

1.
Проверити техничку исправност возила (посебно уређаја за управљање возилом, за заустављање возила, за означавање возила и осветљавање пута);
2.
проверити исправност апарата за гашење пожара у возилу;
3.
имати довољно погонског горива у резервоару (посебно због неочекиваних или очекиваних гужви и застоја на путу и у саобраћају);
4.
проверити ниво свих течности у системима возила (уље, антифриз, уље за кочнице, течност за прање ветробрана);
5.
проверити исправност климе, стакала, брисача, обезбедити „завесице“ – штитнике од сунчевих зрака;
6.
имати при руци довољно течности у возилу.
Стаматовић указује на то да се возило мора припремити бар десет дана пре пута, јер ако постоји неки квар да се на време отклони.
„Једино технички исправно возило је и возило безбедно за пут“, наглашава он.
Истиче да је на првом месту важно да се испланира рута, куда ће се путовати да се возачи распитају о гужвама на путу, на граници, стању и радовима на путевима, и да се планирају паузе.
Једна од главних порука кампање је да се на свака два сата направи пауза од најмање 15 минута.

Кад почиње одмор

„На пут се креће наспавано и одморно. Наш одмор не почиње тек у тренутку када креће аранжман, већ оног тренутка када седнемо у аутомобил и кренемо на пут“, опомиње Стаматовић.
Саветује такође, да се путује искључиво дању, а разлог је што је људски организам у току дана активан и навикао је током ноћи да спава.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала