Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

У Србију дневно уђе 1.000 миграната, хаос у близини границе с Мађарском - криминал и борба за живот

© Sputnik / Ана ОташевићМигранти
Мигранти - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
Пратите нас
Око 600 миграната се у току дана „гурне” из Мађарске у Србију, а око 400 њих пристигне у нашу земљу из правца Северне Македоније и Косова, рекао је данас директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Ђуровић је истакао да су критичне зоне где се мигранти окупљају гранични прелази Србије са земљама ЕУ - Мађарском, Румунијом и Хрватском, али и да је откако је Словенија спустила жицу на граници са Хрватском повећан број миграната који се крећу у правцу Босне и Херцеговине.
Према његовим речима,највећи проблем је на мађарској граница дуж које је тренутно 3.000 избеглица у потрази за смештајем, а стално пристижу нови, што са југа земље, што из Мађарске одакле их ондашња полиција враћа назад у Србију.
Ђуровић је за Танјуг упозорио да велики проблем праве кријумчарске групе које се на нашој територији и локалној области боре за превласт, узимајући новац од избеглица како би их пребацили преко границе у Мађарску.
Када је реч о актуелном насиљу између миграната у околини Суботице, рекао је да је насиље на овој територији једна врста преседана, где се оружане групе кријумчара сукобљавају око „територије”, а страдају пре свега мигранти.
„Једна девојчица од 16 година се бори за живот јер је тешко рањена, један мигрант је страдао“, подсетио је он.
На питање шта може да се уради како би се сузбила мигрантска криза и решио проблем насиља између миграната у Србији, Ђуровић је рекао да су реакције наше полиције и актуелне акције сузбијања насиља између миграната кратког домета, јер су одговор на инцидент.
Нагласио је да се морају појачати мере и приступ у решавању тешке избегличке ситуације и илегалног гурања назад људи из Мађарске, као и да је неопходно повећати смештајне капацитете за те људе, како се не би скривали по шумама и били мета кријумчара.
Једно од решења проблема са мигрантима, сматра Ђуровић, је и међудржавни дијалог са Мађарском, како би се сузбило „гурање” тих људи назад у Србију.
„Илегална гурања назад у нашу земљу је кључни проблем, мађарска има своју политику, која се умногоме коси са прописима ЕУ и изазива огромне проблеме у суседству”, рекао је он.
На питање да прокоментарише то што Словенија скида жицу између границе са Хрватском, Ђуровић сматра да је то позитивна порука јер „треба да се одступи од незаконитих пракси и ограђивања која нису цивилизацијска у 21. веку, а и не дају резултате”.
Осврнуо се на Мађарску која је такође оградила границу са Србијом и рекао да људи копају тунеле, ризикују животе, здравље и дају новац кријумчарима, чиме се појачава криминал и трговина људима.
Објаснио је да се не сме дозволити да Србија постане тампон зона, без обзира што европске државе нису солидарне са земљама Балкана, које нису чланице ЕУ.
Истакао је да се мора повећати полицијски надзор на границама и смештајни капацитети за избеглице, како би и наши грађани били сигурнији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала