- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Лондон покушава да искористи смрт свог сународника у политичке сврхе

© Sputnik / Vitaliy BelousovЗграда Министарства иностраних послова Русије
Зграда Министарства иностраних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
Пратите нас
Портпаролка иностраних послова Русије Марија Захарова указала је на то да образложења британских политичара о смрти сународника показују њихову равнодушност према судбини својих људи.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Она је, одговарајући на питање медија о смрти британског плаћеника у Доњецкој Народној републици (ДНР), рекла да „у Лондону покушавају да искористе ову ситуацију и људску трагедију како би напумпали медијски скандал и скупили бодове у предизборној борби за место лидера Конзервативне партије Велике Британије“.

„Расуђивање политичара попут Елизабет Трас о непризнавању народних република није ништа друго до изговор који показује колико је британска влада равнодушна према судбини својих сународника, коју без гриже савести користи за своје интересе“, навела је Захарова.

Додала је и да Велика Британија политизује ситуацију на тему смрти британског плаћеник.
„Према информацијама власти ДНР-а он није био цивил, већ професионални војник који је раније служио у Авганистану, Ираку и Либији. Након тога је руководио операцијама и обучавао припаднике Оружаних снага Украјине. Урија су ухапсили у априлу припадници Народне милиције ДНР у покушају да прође кроз контролни пункт“, рекла је она.
Лондон је оставио без икакве пажње свог сународника који је имао низ хроничних обољења, али му они нису доставили лекове. Међутим, медицинску помоћ је добио од доњецких власти, додала је Захарова.
Подсетимо, омбудсманка ДНР Дарија Морозова саопштила је раније у току дана да је британски плаћеник Пол Џонсон Ентони Доминик Ури, који је био заробљен у Доњецкој Народној Републици, преминуо 10. јула услед болести и депресије.
Британски Форин офис је потом позвао на разговор руског амбасадора у Лондону Андреја Келина.
Министарство спољних послова ДНР саопштило је да им се званични Лондон није обратио поводом плаћеника који преминуо у заробљеништву.
Министарка спољних послова ДНР Наталија Никонорова је рекла да није било званичних обраћања у вези с тим плаћеником или неким другим плаћеницима из Велике Британије, није их било и нема их.
Коментаришући то што се Британија обратила Русији у вези с тим питањем, она је рекла да Лондон игра своју игру и да треба да се обрати Доњецку, а не Москви.
Такође је додала да тај британски држављанин није био борац већ да је учествовао у врбовању и да је био плаћеник и да у ДНР са чуђењем гледају на тврдње Лондона о његовом „хуманитарном раду“.
Британска министарка спољних послова Лиз Трас - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
РУСИЈА
Лиз Трас оптужила Русију за смрт британског плаћеника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала