- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Абазовић и Ђукановић о Темељном уговору са СПЦ: Прво отклонити све недоумице

© youtube, Al Jazeera BalkansДритан Абазовић и Мило Ђукановић
Дритан Абазовић и Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Пратите нас
Председник Црне Горе Мило Ђукановић и премијер Дритан Абазовић разговарали су данас о Темељном уговору са СПЦ и оценили да је пре наставка даље процедуре неопходно још отклонити све недоумице које су актуелизоване овом темом.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Они су оценили да је у интересу Црне Горе и њене европске будућности да се сачува политичка стабилност и унапреди функционалност институција система, како би држава кандидат за чланство у ЕУ, у најкраћем могућем року, испунила приоритетне обавезе из европске агенде.
"У том контексту, корисном је оцењена идеја да се пре наставка даље процедуре везане за Уговор, стручној и научној јавности Црне Горе (представницима Универзитета и цивилног друштва са компетенцијама за правна питања), још једном представи текст Уговора и обезбеди додатна провера усаглашености актуелне верзије Уговора са уставно – правним системом Црне Горе и тиме отклоне све недоумице које су актуелизоване овом темом", наводи се у заједничком саопштењу.
Додаје се и да политички фокус потребно је усмерити на дијалог свих парламентарних партија о обезбеђивању потребног консензуса за избор чланова Судског савета, судија Уставног суда и покретање процедура за избор ВДТ-а.
Заједничка је оцена да би се тиме показао одговоран однос државе према подстицају институција ЕУ да се ефикасним испуњавањем преосталих привремених мерила за област владавине права створе услови за убрзање укупног преговарачког процеса.
„То би био и најбољи прилог стабилности и укупном просперитету црногорске државе и друштва“, оцењено је на састанку.
Председник и премијер су се сагласили да без обзира на политичке или друге разлике које постоје у нашем друштву, решење увијек треба тражити у дијалогу унутар институција система.
Такође, Ђукановић и Абазовић су осудили било какав облик, говора мржње или насиља, наглашавајући да је међунационални и међуверски склад највећи друштвени капитал Црне Горе и нешто по чему је наша држава препозната широм региона и Европе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала