- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта је адмирал НАТО поручио у Сарајеву

© AP Photo / Kemal SofticНАТО вежбе у БиХ
НАТО вежбе у БиХ - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Пратите нас
Један од највиших представника НАТО, председавајући Војног комитета, адмирал Роб Бауер посету Сарајеву започео је сусретом са начелником Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Сенадом Машовићем. Они су истакли важност даље сарадње БиХ и НАТО и пуноправно чланство када за то дође време.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Адмирал Бауер је на заједничкој конференцији за новинаре са Машовићем истакао да је глобална безбедност угрожена руском операцијом на Украјину.
“Рат у Украјини има озбиљне последице на свет, укључујући и Западни Балкан. Та претња по безбедност огледа се у тероризму, кибернетичком ратовању, на те претње мислим”, рекао је Бауер пренела је сарајевска Н1 тв.
Бауер каже како је на НАТО самиту у Мадриду договорено да се појача политичка и војна подршка савезницима, али и партнерима.

“Интерес целог света је да Западни Балкан буде миран, безбедан. Ја верујем да ће се у новембру наћи решења за БиХ како ће та подршка тећи“, рекао је.

На питање новинара да прокоментарише то што у БиХ не постоји сагласност за придруживање НАТО-у, Бауер каже са БиХ има акциони план који је на снази.
“НАТО ће наставити да пружа подршку реформи које су усвојене у БиХ. Биће пакет помоћи оружаним снагама кроз војну опрему, али не и оружје, што НАТО не ради. То може само да се деси ако појединачне чланице имају билатерални споразум са БиХ. Воде се разговори како ћемо помоћи БиХ. Та помоћ се огледа у изградњи инфраструктура, институција и сл.”, рекао је Бауер.
Машовић је рекао да је сарадња са НАТО на високом нивоу и да БиХ припада овом савезу. Додао је да се нада да ће сви схватити где БиХ припада.
"Верујем да ће БиХ пре или касније приступити НАТО. То је потреба ако желимо мир и економска перспектива. Овим се отвара потпуно другачија могућност да грађани раде и живе сигурно у БиХ", навео је Машовић, а преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала