- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши бугарски министар о ловцима Ф-16: Нека САД изврше уговорне обавеза и не замајавају нас

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаАвиони Ф-16
Авиони Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Пратите нас
Бугарски парламент би требало да одобри измене у уговор за куповину америчких авиона Ф-16. Како наводи портал „Медиапул“ за сада нема конкретних параметара о променама које ће се сигурно тицати конфигурације авиона и опреме, увећања броја пилота који ће се обучавати, као и промена вредности одређених ставки.
Према речима министра одбране Бугарске Драгомира Закова, реализација пројекта није могућа без усвајања амандмана на буџет. Трошкови по неким ставкама у уговору се мењају прерасподелом, али на коначни трошак пројекта то неће утицати.
Посланик Бугарске Социјалистичке партије, бивши министар економије Румен Гечев изразио је негодовање због суштине разматраних амандмана и навео да промене у одредбама већ потписаног уговора не нуди бугарска влада, већ америчка страна.
„Американци нису ни први авион произвели, а већ уносе измене. Ми желимо своје авионе, не треба нам промена уговора“, изјавио је бивши министар.
Гечев је уверавао да зна како ће надаље поступати САД и да ће смањити цену резервних делова и повећати цену ракета и онда ће Бугарска морати да их купује по већој цени, јер планира да одобри предложене измене уговора. Он је нагласио да је то замка за Бугарску.
Политичар сматра да у тренутном уговор о Ф-16 нема тачака које се односе на накнаду за кашњење, а сви амандмани које САД предлажу имају за циљ да Бугарска у будућности не брани своја права.
Министар Заков је изјавио да ће Бугарска остати без авиона ако не одобри предложене измене. Русија је одузела лиценце, али то не представља опасност за војне авионе, јер је реч само о хеликоптерима наводи он.
Заков је нагласио да је Бугарска морала раније да се бави процедуром избора нових ловаца који би заменили совјетске МиГ-29.
„Реч је о томе да се ми можемо са САД договорити као са равноправним партнерима, са другим бившим партнерима то није тако, наводним партнерима (Русија)“, рекао је Заков.
Министар одбране Бугарске је такође рекао да је Бугарска већ добила понуду за куповину друге партије авиона Ф-16 и да сада разматра понуду. У периоду 2027-2028. године се очекује да ће Бугарска имати пуну ескадрилу ловаца.
Подсетимо, Бугарска је 2019. године склопила споразум са САД о куповини осам авиона Ф-16. Министарство одбране Бугарске тада је исплатило целокупан износ за летелице, које су коштале 1,26 милијарди долара. Требало је да авиони буду испоручени Бугарској крајем 2023., почетком 2024. године, али је у фебруару саопштено да ће испоруке каснити због пандемије вируса корона.
Амерички ловац Ф-16 изводи акробације - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
СВЕТ
Испоруке Ф-16 Бугарској одложено до 2030. године, Софија разматра узимање авиона на лизинг
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала