- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарски министар одбране: За сада нисмо ремонтовали украјинску војну технику

© Sputnik / Кирилл Нортон / Уђи у базу фотографијаРуски хеликоптер Ка-52 током операције у Украјини
Руски хеликоптер Ка-52 током операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Пратите нас
Бугарска за сада није ремонтовала украјинску војну технику, изјавио је министар одбране Бугарске Драгомир Заков.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Тренутно није ремонтована украјинска техника с обзиром да ми и даље настављамо преговоре са украјинском страном на нивоу бугарске компаније за ремонт авиона ‘Терем’, али са сигурношћу могу да кажем да имамо капацитете за ремонт“, изјавио је Заков у интервјуу телевизији „Нова“.

Питање ремонта украјинске технике се појавило после укидања лиценце бугарској за поправку хеликоптера руске производње. Према речима министра, то што је Русија одузела лиценцу значи да ће доћи до проблема са резервним деловима, јер тренутно ни Русија, ни Украјина, ни Белорусија више не могу да испоручују робу.

„Не бих рекао да због тога морамо хитно да приземљимо хеликоптере, у сваком случају нам је потребна модернизација и да се ослободимо зависности од Русије. Говорим о томе од почетка мог мандата: са совјетском или руском техником није могуће подржавати борбену спремност“, навео је он.

Притом, бивши министар економије, посланик Бугарске социјалистичке партије Румен Гечев је прошле недеље изјавио да ће одузимање дозволе бугарским фабрикама довести до тога да ће недостајати делови и да ће све летелице морати постепено да се приземље. Он сматра да је одлука Русије о лиценцама логична с обзиром на то да ће Бугарска поправљати украјинску технику, која ће се касније поново користити за „убијање Руса“.
Подсетимо, највеће парламентарне партије су се у почетку изјашњавале за испоруку наоружања Украјини, иако је Бугарска социјалистичка партија, која је део владајуће коалиције, неколико пута одбила тај предлог и чак је наводила да је спремна да напусти коалицију ако се таква одлука донесе.
Хеликоптер војске Русије - Sputnik Србија, 1920, 15.07.2022
РУСИЈА
Реакције из Софије због одузимања дозволе за ремонт руских хеликоптера: Ствари изгледају лоше...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала