- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Како је Бајден покушао да окрене Саудијце против Русије

© AP Photo / Evan VucciЏозеф Бајден и Мухамед бин Салман
Џозеф Бајден и Мухамед бин Салман - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Пратите нас
Током посете Блиском истоку, амерички председник Џозеф Бајден, покушао је да убеди Саудијску Арабију да у јеку украјинске кризе повећа производњу и испоруку нафте, како би наудио Русији, и да окрене земљу ка својој антируској политици, тврде за Спутњик руски експерти.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Ова посета, како оцењују стручњаци, чиста је пропаст, док је Бајден – „оборени пилот“, који је неспособан да води спољну политику.
У суботу, амерички председник завршио је своју прву тродневну блискоисточну турнеју, започету 13.јула, у оквиру које је посетио Израел, западну обалу Јордана и Саудијску Арабију, у настојању да обнови односе са снажном блискоисточном силом, као и највећим светским извозником нафте. Осим тога, Вашингтон ни тамо није губио време – покушао је да натера своје блискоисточне савезнике да се супротставе Москви због специјалне операције на територији Украјине, али безуспешно. Његови пријатељи нису подржали западну политику према Кијеву, а УАЕ су били уздржани и нису гласали за антируску резолуцију коју су САД предложиле у Савету безбедности УН.

Безуспешни покушај саботирања Русије

Владимир Џабаров, први заменик председника Комитета за међународна питања Савета Федерације Русије, сматра да је Бајден желео да Блиски исток, посебно Саудијци и Уједињени Арапски Емирати, повећају испоруке нафте како руска држава не би имала коме да продаје своју нафту, или да настави са продајом, али по ниским ценама“, објашњава Џабаров.
Слично мишљење дели и политиколог Јуриј Светов. Према његовим речима, амерички председник је мудро изабрао да посети баш Саудијску Арабију – кључну, као и богату земљу арапског света – највећег светског извозника нафте.
„Његова посета је покушај утицања на Саудијску Арабију да повећа производњу нафте како би друге земље престале да купују од Русије “, сматра саговорник, додајући да би самим тим идеја Бајдена и земаља Г7 да уведу ограничења на цену руске нафте успела, због чињенице да би недостатак руске нафте био надокнађен нафтом из Саудијске Арабије.
Светов каже да је Бајден посетио Блиски исток и због обећања да ће САД остати њихов активан партнер, као и да неће дозволити да Русија, Кина или Иран заузму то место. „САД имају осећај да нису толико присутне на Блиском истоку, а да руска држава, Кина и Иран покушавају да тамо створе нишу“, констатује стручњак.
Према његовом мишљењу, САД ће дати све од себе да буду што присутније на тој територији. „На Блиском истоку има доста америчких војних база. Сједињене Државе пружају значајну финансијску подршку низу кључних држава, пре свега, Израелу, као и Египту. Они добијају финансијску подршку од Египта (иако је Египат Африка, а не Азија). Такође, обећана је подршка Јордану – наоружање, обука војног особља.. Он такође игра важну стратешку улогу“, сматра наш говорник.

„Арапи му неће заборавити“

С друге стране, према речима Светова, Бајден се уопште није припремио за посету Блиском истоку. „Амерички председник је отишао у земљу за коју је дао обећање да ће бити изопштена на међународној сцени. Стигавши тамо, понавља ове речи. Како то може утицати на понос Арапа? Затим је оптужио престолонаследника за убиство, који ће, по свему судећи, у блиској будућности неминовно постати краљ Саудијске Арабије. Он је увредио човека који у суштини води ову земљу“, констатује саговорник.
Исто мишљење дели и Џабаров. Према његовим речима, Бајден није ни требало да долази у земљу чијег престолонаследника оптужује за убиство.
„Мислим да му Арапи изговорене речи неће заборавити“, каже Џабаров.
Према речима Малека Дудакова, американисте и политиколога, ова посета је показала да америчког председника многи на Блиском истоку виде као „обореног пилота“, који је „неспособан да води спољну политику“. „Бајден се не може назвати јаким председником. Има јако лош рејтинг и јавност је незадовољна његовом политиком“, констатује Дудаков.
Подсетимо, саудијски министар спољних послова Адел ел Џубеир је изјавио да договор о нафти није постигнут, као и да ће земље ОПЕК-а донети одлуку на основу тржишта, а не „хистерије“ или „политике“. Наредни састанак групе ОПЕК+ заказан је за 3. август.
Треба напоменути да је Бајден с много страна саветован да не иде на Блиски исток, пошто не може да избегне престолонаследника, принца Мухамеда бин Салмана, кога америчке обавештајне службе сумњиче да је умешан у убиство саудијског дисидента и колумнисте „Вашингтон поста” Џамала Хашогија октобра 2018. Али, по свему судећи, Вашингтон настоји да обнови односе са земљом за коју је амерички председник раније обећао да ће се постарати да буде изопштена на међународној сцени, после убиства новинара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала