- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Мелитопољ: Редови за руске пасоше; Шеф администрације: Нећемо као Косово, организоваћемо референдум

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаЗастава Русије поред стеле на улазу у Мелитопољ
Застава Русије поред стеле на улазу у Мелитопољ - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Пратите нас
Грађани Мелитопља, након што су руске снаге ослободиле град, сада могу да добију и руско држављанство, а интересовање је, како се уверио и извештач Спутњика, велико.
У центре где издају пасоши долазе не само људи средњих година и старије, него и млади. Сви имају исти коментар - стицање руског пасоша је дугоочекивани догађај.
„Родила сам се у Русији, тако да све што је њом повезано за мене је вредно. Сада ће овде бити бесплатно образовање, бесплатна медицинска помоћ, што смо раније имали а што су нам после укинули“, рекла је Надежда пореклом из Анапе подносећи захтев за руски пасош.
Дневно се у просеку изда 20-30 ових докумената.
Иначе, град није претрпео велика оштећења јер су га украјинске снаге напустиле не успевши да направе чврсту линију одбране.
Школе и медицинске установе раде нормално , а додатна средства издвојена су за обнову школа у којима се настава одвија и даље на украјинском језику.

Нећемо бити друго Косово, референдум ће одредити будућност региона

За новинаре је у Мелитопољу организован и састанак са лидером војно-цивилне администрације Запорошке области Евгенијем Балицким.
Према његовим речима, почетком јесени планирано је одржавање референдума.
Балицки се осврнуо на случај Косова, када је Југославија практично подељена без одржавања референдума.
„Нећемо бити друго Косово, где становништво није имало могућност да изрази своју вољу. Ми ћемо спровести поштено и транспарентно референдум и урадићемо тако како жели наш народ“, рекао је Балицки.
На референдум грађанима ће бити постављено питање: желе ли они да уђу у састав Русије или не, рекао је шеф администрације.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала