- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Отворени преговори ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом

© AP Photo / Virginia MayoОтворени преговори ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом
Отворени преговори ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Пратите нас
Међувладином конференцијом Северне Македоније и ЕУ, одржаном данас у Бриселу, формално је започета нова фаза у приступном процесу на коју је Скопље чекало 17 година.
Званичници ЕУ и премијер Северне Македоније нагласили су да је у питању историјски дан, не само за земљу, већ и за цео Западни Балкан и Европу, додајући да је до тога дошло након доношења ”суверене одлуке” у Собрању којом је прихваћен француски предлог о решавању билатералног спора између Софије и Скопља.
Европски комесар за проширење Оливер Вархеји најавио је почетак процеса тзв скрининга, односно представљања и упоређивања законодавства ЕУ и Северене Македоније и изразио наду у ”брзе и успешне преговоре” Скопља са Бриселом.
”Порука за грађане Северене Македоније јесте да их желимо у ЕУ и да ту нема сумње. То ће послати и снажну поруку целом региону и шире”, поручио је Вархеји.
На питање присутних македонских медија да ли у Северној Македонији постоји консензус који подржава уставне промене неопходне за почетак приступних преговора са ЕУ, уз оцену да се опозиција оштро противи договору постигнутом у Собрању, Вархеји поручује да ”емоције неће водити земљу напред нити резултирати нечим сврсисходним” и позива опозицију у Скопљу да покаже да је опредељења европској будућности Северне Македоније.
”Надам се да ће се овом одлуком и данашњом међувладином конференцијом окренути нови лист и да ћемо се фокусирати на оно што би требало да радимо како би Северна Македонија постала брзо ЕУ чланица”, каже Вархеји.
Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски нагласио је да је до одржавања Међувладине конференције са ЕУ дошло након постизања ”суверене одлуке народа Северне Македоније” да прихвати француски предлог о решавању билатералног спора између Софије и Скопља.
”Процес смо вршили на најтранспарентније и најдемократичније одлуке у које су били укључени сви актери македонског друштва од политички странака, академије, преко медија, експерата, НГО. Сви су дали своје мишљење о европском предлогу који је коначно усвојен у Собрању. Ово је резултат рада генерација политичара, академика, експерта и грађана Северне Македоније и ја им честитам на томе”; поручио је Ковачевски.
Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ позвао је Скопље да искористи овај замах како би покренула кључне реформе и тако трансформисала друштво и донела опипљиву користи за грађане.
Он је посебно нагласио 100 одсто усклађеност Северне Македоније са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ и позвао цео Западни Балкан да учини исто.
”Усклађивање са спољном политиком и санкцијама Европске уније није техничка вежба. И ми то не узимамо здраво за готово. То кошта много и долази са трошковима. Ово није обична трансакција интереса, већ однос заснован на заједничким принципима, вредностима и циљевима. Ваше потпуно усклађивање јасно показује стратешки правац који сте изабрали”, закључио је Борељ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала