- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Позив на буђење“: Падају температурни рекорди, у Британији први пут измерено 40 степени

© AP Photo / Matt DunhamТоплотни талас у Лондону
Топлотни талас у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Пратите нас
У Великој Британији оборен је температурни рекорд пошто је на лондонском аеродрому Хитроу данас измерено 40 степени, јавља Ројтерс.
Из канцеларије градске управе саопштено је да температура још треба да буде потврђена званично, а досадашњи рекорд је био 38,7 степени 2019. године.
"Први пут од како се мере температуре измерено је 40 степени у Британији. Температуре и даље расту у многим местима, тако да апелујемо на грађане да буду опрезни", навела је градска управа Лондона.
Возови су отказани, град који је око поднева углавном пун сада је празан, а радници у зоолошким вртовима су се трудили да охладе животиње.
Претходно је току дана на југу Енглеске у месту Чарлвуду измерен 39,1 степен Целзијуса, што је, према прелиминарним подацима, највиша температура измерена у Великој Британији, саопштила је британска метеоролошка служба.
Велика Британија очекује најтоплији дан у историји, а према прогнозама метеоролога температуре ће данас достићи и 42 степана Целзијуса, преноси Би-Би-Си.
Метеоролошка служба издала је црвено упозорење због екстремних врућина, које се односи на већи део централне, северне и југоисточне Енглеске.
Велс је јуче забележио најтоплији дан у историји са 37,1 степен, док су у Шкотској и Северној Ирској измерене највише температуре у години, са вредностима од 31,3 и 31,1 степен, наводи Би-Би-Си.

Топлотни талас у Европи позив на буђење

Генерални секретар Светске метеоролошке организације (СМО) Петери Талас изјавио је данас да се нада да ће топлотни талас који је захватио Европу и рекордно високе температуре у Великој Британији послужити као “позив на буђење“ за владе и гласаче да учине више по питању климатских промена.
Талас је рекао да се очекује да ће се негативан тренд све већег броја топлотних таласа наставити деценијама, "барем до 2060-их, независно од нашег успеха у напорима за ублажавање климатских промена", пренео је АП.
Он је упозорио да свет све више трује атмосферу убризгавајући све више и више гасова стаклене баште у ваздух.
Званичници Уједињених нација, чија је агенција СМО, рекли су да ће вероватно бити посебно погођени исти људи који су били најрањивији у пандемији корона вируса, а то су старије особе, болесни и људи са угроженим респираторним системима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала