Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Црвени тепих и гарда за египатског председника: Ел Сиси стигао у Србију

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICПредседник Египта Абдел Фатах ел Сиси допутовао је после подне у троднвену посету Србији
Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси допутовао је после подне у троднвену посету Србији - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Пратите нас
Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси допутовао је данас после подне у тродневену посету Србији, а на аеродрому "Никола Тесла" свечани дочек приредио му је председник Србије Александар Вучић.
Вучић је ел Сисија, који је у Београд слетео око 15.15, дочекао уз црвени тепих и постројену Гарду Војске Србије.
Са председником Вучићем, египатског председника дочекали су и министар спољних послова Никола Селаковић и министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.
Ел Сиси борави у Србији до четвртка, 21. јула, а поводом његове званичне посете, у Београду је, у знак добродошлице, постављено више стотина заставица у бојама египатске заставе, дуж аутопута, испред Палате Србија, у централним градским улицама, испред Дома Народне скупштине Србије...
Вучић је убрзо после дочека египатског председника на свом профилу на Инстаграму објавио:
"Добро нам дошли, драги пријатељу, ал Сиси! Радујем се овом сусрету који ће додатно учврстити вишедеценијско традиционално пријатељство између Србије и Египта и наших народа", навео је Вучић, уз фотографије дочека на аеродрому.
Према плану посете, церемонија свечаног дочека египатског председника испред Палате "Србија", уследиће сутра пре подне, а након тога биће одржан и састанак двојице председника, Вучића и Ел Сисија.
Потом је предвиђен пленарни састанак делегација Србије и Египта, а затим ће председник Вучић уручити одликовање шефу египатске државе.
Затим ће бити потписани билатерални споразуми.
Након тога предвиђене су изјаве за медије председника Вучића и Ал Сисија.
Уследиће затим и Српско-египатски бизнис форум.
Током посете Србији, ал Сиси ће разговарати и са председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем.
Ал Сиси је први египатски председник који је дошао у Србију, после 35 година и посете Хоснија Мубарака у јулу 1987. године.
Очекује се да ће посета допринети великом пробоју у билатералним односима и трговини између две земље, које негују одличне односе још од времена оснивања Покрета несврстаних.
У фокусу разговора биће развој сарадње, трговина, увоз, извоз и инвестиције.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала