- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Упозорење на екстремне врућине: Запад Европе суочен са топлотном апокалипсом

CC0 / Рixabay / Термометар
Термометар - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
Пратите нас
Западна Европа се данас суочава са још јачим топлотним таласом који се креће ка северу, а у Француској и Великој Британији издата су упозорења на екстремне врућине, док је северна Шпанија забележила температуру од 43 степени у понедељак.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У исто време, шумски пожари у Француској, Португалу, Шпанији и Грчкој приморали су хиљаде људи да се евакуишу, преноси Би-Би-Си.
Очекује се да ће у Великој Британији бити најтоплији дан икада, а стручњаци кажу да се делови Француске суочавају са „топлотном апокалипсом“.
У неколико делова Француске забележени су температурни рекорди, а у западном граду Нанту забележено је 42 степена, саопштила је национална метеоролошка служба.
Шумски пожари последњих дана приморали су више од 30.000 људи да напусте своје домове, а склоништа за хитне случајеве постављена су за евакуисано становништво.
Жиронда, популарна туристичка регија на југозападу Француске, посебно је погођена, а ватрогасци се боре да обуздају пожар који је од прошлог уторка уништио скоро 17.000 хектара земље.
Велика Британија је у понедељак имала један од најтоплијих дана у историји, са највишом температуром од 38,1 степен забележеном у Сафолку, у источној Енглеској.
Прогностичари кажу да би и данас могло бити до 40 степени Целзијуса, што би била највиша температура икада забележена у земљи.
Дошло је до озбиљних поремећаја у саобраћају јер су многи возови отказани, а летови на лондонском аеродрому Лутон обустављени када је део писте оштећен на великој врућини.
Холандија је у понедељак забележила најтоплији дан у години до сада, а на југозападу ове државе температура је достигла 33,6 степени.
Очекује се да ће данас бити топлије, са прогнозираном температуром до 39 степени у јужним и централним регионима Холандије.
Прогностичари кажу да се топлотни талас креће ка северу, а очекује се да ће у Белгији и Немачкој температура у наредним данима достићи око 40 степени.
У Шпанији и Португалу, више од 1.000 смртних случајева приписано је врућини последњих дана.
Температуре у Португалу су у четвртак достигле 47 степени, што је рекорд за јул, а Национална метеоролошка служба прогласила је у већем делу земље велику опасност од пожара.
Локални медији јављају да је 300 становника северне општине Мурса евакуисано због опасности од пожара , пошто власти желе да избегну понављање 2017. године, када је 66 људи погинуло у пожарима,.
У Шпанији најмање 20 пожара гори ван контроле, а у топлотном таласу који је трајао скоро недељу дана од високих температура преминуло је 360 особа, показују подаци Института за здравље Карлос Трећи, пренео је Танјуг
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала