- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Руски војници у Донбасу - Sputnik Србија

УЖИВО Експлозија у луци на Дунаву, стигао позив за евакуацију становника Николајева

Пратите нас
Данас је 146. дан специјалне руске војне операције у Украјини. Удружене снаге руске војске и ДНР ставиле су под контролу Северск, а Авдејевка је у полуобручу. У Техерану се данас састају лидери Русије, Турске и Ирана. ЕУ спрема нове санкције против Русије, на црном списку градоначелник Москве, Ноћни вукови и поједини руски глумци.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:52 19.07.2022
21:01 19.07.2022
20:50 19.07.2022
19:32 19.07.2022
После Украјине демилитаризација чека земље НАТО-а, саопштио је лидер Чеченије Рамзан Кадиров.
Кадиров је на Телеграму објавио видео са својим помоћником – командантом специјалног одреда „Ахмат“ Аптијем Алаудиновом са којим је, како каже, коначно успео да се састане и поразговара.
„Планови су грандиозни. Ми већ разрађујемо план за демилитаризацију земаља НАТО-а, а прва на реду након заузимања Кијева је – Пољска“, написао је Кадиров.
19:24 19.07.2022
Кијев нуди Пољској, САД, Француској, Немачкој и Турској своју територију као полигон за тестирање, саопштио је украјински министар одбране Алексеј Резников.
19:09 19.07.2022
На новој санкционој листи Европске уније против Русије нашло се 55 људи, саопштила је министарка спољних послова Француске Катрин Колона.
„Јуче смо у Бриселу појачали санкције против Русије. Увели смо забрану увоза злата из Русије. Такође смо појачали индивидуалне санкције усвајањем додатних ограничавајућих мера против појединих лица. Те мере се односе на 55 људи“, саопштила је Колона, али није прецизирала о којим лицима се ради.
Дан раније у Бриселу је одржан састанак министара спољних послова чланица ЕУ.
18:59 19.07.2022
Градоначелник Николајева Александар Синкевич признао је да снаге ПВО града и области не могу да изађу на крај са руским ракетама.
„Град гађају сваки дан већ неколико недеља. То значи да је боље напустити град да би се спасили“, рекао је он за „Би-Би-Си“.
18:44 19.07.2022
У базу скандалозног украјинског сајта „Миротворац“ унето је најмање 327 малолетних лица, саопштио је заменик сталног представника Русије при организацији Дмитриј Пољански. Како је прецизирао, објављивање личних података малолетника „доводи њихове животе у реалну опасност“.
„Данас ћемо пренети информације о томе генералном секретару (УН Антонију Гутерешу)“, рекао је Пољански.
18:38 19.07.2022
Ослобођене територије Запорошке области у потпуности ће прећи на снабдевање гасом из Русије након изградње гасовода Бердјанск – Мелитопољ, саопштио је шеф администрације региона Евгениј Балицки.
Изградња гасовода ће омогућити да се снабдеју насеља која су због поступака Кијева остала без гаса.
По речима Балицког, предвиђени рок за полагање новог гасовода у складу са пројектном документацијом је месец и по. Украјинска страна раније је прекинула снабдевање региона гасом.
18:29 19.07.2022
Руска војска и снаге ДНР и ЛНР до сад су ослободиле 254 места у Доњецкој Народној Републици, саопштио је штаб територијалне одбране републике. Истиче се да снаге настављају офанзиву у неколико праваца.
16:54 19.07.2022
16:18 19.07.2022
Украјинске снаге су практично остале без могућности да извиђају терен из ваздуха беспилотним летелицама кратког и средњег радијуса деловања дуж целе линије фронта у Доњецкој Народној Републици, изјавио је за Спутњик представник Народне милиције ДНР.
„Одреди украјинских снага у значајној мери су ограничени у коришћењу средстава за ваздушно извиђање дуж целе линије фронта у ДНР. Одреди за радиоелектронску борбу на време и прецизно пресрећу практично све видове беспилотних летелица украјинских снага кратког и средњег радијуса деловања. Противник нема могућност за ваздушно извиђање у главним правцима“, рекао је представник Народне милиције ДНР.
15:40 19.07.2022
Украјинска армија је гранатирала предграђе Нове Каховке у Херсонској области, а информације о евентуалној материјалној штети и жртвама се утврђују, саопштио је шеф локалне администрације Владимир Леонтјев.
„Види се црни дим. Поново је гађано предграђе Нове Каховке. Тачан број испаљених ракета је за сада непознат, према првим подацима, било их је између четири и шест“, рекао је Леонтјев.
15:28 19.07.2022
Бела кућа је додала Русију на списак држава у којима, наводно, постоји ризик од противправног хапшења, саветујући Американцима да избегавају путовања у Руску Федерацију, изјавио је високо рангирани званичник америчке администрације.
„Администрација уводи нови индикатор ризика у препорукама Стејт департмента за путовања, у којем је наглашен повећан ризик од противправног хапшења, с којим се Американци суочавају у одређеним државама“, рекао је представник америчке администрације и додао да је нови индикатор ризика Д додељен Кини, Ирану, Северној Кореји, Мијанмару, Венецуели и Русији.
Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је раније рекао да САД треба да буду доследне у случајевима „противправно осуђених“ Американаца и да се држе стандарда који важе за све подједнако.
15:14 19.07.2022
Амбасадор Европске уније у Украјини Мати Мазикас изјавио је да брзих и кратких путева ка чланству те земље у ЕУ не може бити и да Кијеву предстоји марљив рад на томе.
„Не може бити кратких или брзих путева ка самом чланству. У самом срцу ЕУ је заједничко тржиште. А заједничко тржиште не може функционисати ако се не поштују сва правила, прописи и стандарди. Због тога Украјинци морају да да обаве веома марљив посао“, рекао је он у интервјуу за телевизијски канал „Јуроњуз“.
14:32 19.07.2022
Украјинска војска тешко обуздава офанзиву у правцу Соледара у Донбасу, пошто савезничке снаге Русије, ДНР и ЛНР наступају истовремено из неколико праваца, рекао је за Спутњик припадник артиљеријског одреда Народне милиције Луганске Народне Републике.
„Украјинске снаге сада мање одговарају на нападе, јер су растурени на неколико праваца. Док раније нису очекивали офанзиву ни са једне стране, сада је очекују са четири, пет страна. Сваки град освајамо на други начин: ЛНР с једне стране, ДНР с друге, Русија с треће“, рекао је саговорник.
14:25 19.07.2022
Песков: Убрзо наставак преговора о извозу жита
Москва очекује да ће се преговори с Украјином, Турском и Уједињеним нацијама о извозу жита уз украјинских лука бити настављени ускоро и спремна је да допринесе решавању проблема прехрамбене кризе у свету, чији узрок није ситуација у Украјини, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Већ смо рекли да тамо учествује наша војна делегација. Русија је спремна да допринесе решавању проблема прехрамбене кризе која не да зри, него је одавно сазрела у целом свету. И још једном категорички понављамо да ситуација у Украјини и украјинско жито нису узрок те кризе. То је само њен мали део“, рекао је Песков за руски „Први канал“.
Он је додао да је Русија спремна да уложи максималне напоре како би украјинско жито изашло на светско тржиште.
14:18 19.07.2022
Комесар за питања унутрашњег тржишта Тијери Бретон рекао је да се Европска унија услед испорука оружја Украјини сада суочава с недостатком муниције, тешке и лаке артиљерије, система противваздушне одбране и противтенковских система, као и оклопне технике и тенкова.
Недостатак залиха наоружања Европску унију чини рањивом, констатовао је Бретон.
„Нови инструмент који предлажемо данас омогућиће да се делимично обнове залихе наоружања“, рекао је европски комесар представљајући предлог Европске комисије о заједничкој куповини наоружања у вредности од 500 милиона долара током наредне две године.
14:13 19.07.2022
Европска унија се припрема за зиму полазећи од „најгорег“ сценарија који подразумева да Гаспром више неће испоручивати гас у Европу, изјавио је портпарол Европске комисије Ерик Мамер.
„Радимо на најгорем могућем сценарију који подразумева да Гаспром више неће испоручивати гас у Европу... Спремамо се за зимски период полазећи од тог сценарија“, рекао је Мамер новинарима, коментаришући ранију изјаву европског комесара Јоханеса Хана да Европска комисија не очекује обнављање испорука руског гаса „Севернимтоком 1“.
13:45 19.07.2022
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала