- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски европосланик о предлогу Европске комисије: Седење у мраку се претворило у акциони план

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаКомпресорске станице на територији Краснодара
Компресорске станице на територији Краснодара - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Пратите нас
План који је представила Европска комисија на тему смањења потражње за гасом није био изненађење, изјавио је бугарски европосланик Ангел Џабазки, називајући предлоге „генијалним“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Он је званичницима Европске комисије замерио када се још пре неколико месеци говорило о потреби преласка на зелену енергију и навео да су европске бирократе убеђивале земље да је Европска унија економски стабилна и да је инфлација привремена.

„Званичници ЕУ су дошли до невероватно смешног закључка, у складу са којим се можемо супротставити Русији ако будемо седели у тами и хладноћи, а све у циљу да не користимо руски гас. Ти исти нобеловски лауреати су нас пре неколико месеци убеђивали у то да је будућност у ветру и сунцу и да морамо да затворимо атомске, гасне електране и електране које раде на угаљ. Тада су нас позивали да се купамо једном недељно, да не грејемо куће и томе слично, а сада је то постао план за борбу против зависности“, написао је он на Фејсбуку.

Према његовим речима, сада је постало јасно да све није баш тако како су раније говорили званичници.

„Видели смо и то колико је течног природног гаса испоручено (конкретно, Бугарска је успела да се договори о два танкера америчког природног течног гаса за јун месец). Управо из тог разлога то и није изненађење да смо се због њихових неадекватних понашања суочили са невероватно тешким временима“, изјавио је европски посланик.

Данас је Европска комисија иступила са предлогом да се смањи потражња за гасом за 15 одсто у периоду од августа до априла, а државе Европске уније ће морати да обнове своје национале планове. У Европској комисији су додали да ће ове мере у почетку бити добровољне.
Подсетимо, „Гаспром“ је крајем априла обуставио испоруке гаса Бугарској након што је Софија одбила да плаћа гас по новој шеми у рубљама. Према речима премијера Бугарске, пре обуставе испорука „Гаспрома“, земља је била 90 одсто зависна од руског гаса. Притом, према речима стручњака, Бугарска све време и даље добија руски гас – али преко посредника и са ценом вишом до 40 одсто.
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2022
РУСИЈА
Бугарски стручњак: Цена гаса за септембар могла би да се повећа најмање 30 одсто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала