Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Завршен састанак Вучића и ел Сисија: "Осетили смо искрено пријатељство"

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICАлександар Вучић и Абдел ал Сиси
Александар Вучић и Абдел ал Сиси - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Пратите нас
Председници Србије и Египта, Александар Вучић и Абдел Фатах ел Сиси разговарали су у четири ока нешто дуже него што је било предвиђено. Након тог разговора уследио је састанак делегација две земље. Делегације предводе Вучић и ел Сиси, а председник Србије је на почетку тог састанка рекао да жели да се продубе сарадња и пријатељство Србије и Египта.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"Осетили смо истинско пријатељство према нашој земљи, а надам се да сте и ви осетили наше искрено пријатељство", рекао је Вучић.
Навео је да су разговарали о важним темама и договорили да две владе и министри обе земље раде даље на свим споразумима, као и на уговору о слободној трговини.
"Зашто бисмо куповали скупље, када можемо без царина", констатовао је Вучић и додао да разговарали о сарадњи у областима пољопривреде, војске и здравства.
Састанку су присуствовали министри Бранко Ружић, Маја Гојковић, Никола Селаковић, Ирена Вујовић, Бранислав Недимовић, Татјана Матић, док су египатску делегацију представљали министар спољних послова Самих Шукри, министарка трговине и индустрије Невин Гамеа.
После састанка делегација, председник Србије Александар Вучић уручио је египатском председником одликовање.
Ел Сиси је одликован за изузетне заслуге у развијању пријатељских односа између Републике Србије и Арапске Републике Египат.
Председник Александар Вучић пре тога је приредио свечани дочек испред Палате "Србија" за египатског председника Абдела Фатаха ел Сисија.
Након интонирања химни две земље, уз испаљивање почасних плотуна у част високог госта, председници Вучић и ел Сиси су прошли поред постројених припадника Гарде Војске Србије, након чега су један другом представили и чланове својих делегација.
За данас је планирано и да се одржи Српско - египатски бизнис форум, а привредницима две земље ће се на отварању обратити председници.
Ел Сиси је допутовао у Београд јуче у поподневним часовима, а на аеродрому "Никола Тесла" дочекао га је председник Вучић који је оценио да ће ова посета додатно учврстити вишедеценијско традиционално пријатељство између Србије и Египта и два народа.
Ел Сиси је први египатски председник који је дошао у Србију након 35 година, односно од посете Хоснија Мубарака у јулу 1987. године.
Очекује се да ће посета допринети великом пробоју у билатералним односима и трговини између две земље, а у фокусу разговора биће развој сарадње, трговина, увоз, извоз и инвестиције.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала