- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Влада Марија Драгија се „урушила“

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаПремијер Италије Марио Драги
Премијер Италије Марио Драги - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Пратите нас
Иако је на данашњем гласању о поверењу премијеру Италије Марију Драгију Сенат гласао са 95 гласова за према 38 против, Ројтерс оцењује да се италијанска влада практично "урушила" јер су три главна коалициона партнера премијера одбила да учествују у гласању о поверењу на које је он позвао како би покушао да оконча поделе и обнови савез.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Од укупно 321 сенатора, на данашњем гласању у Горњем дому италијанског парламента Драгија је подржало 95 сенатора, док је 38 било против, међутим десетине сенатора бојкотовале су гласање остављајући тако Драгијеву коалицију окрњену, без велике већине коју је настојао да придобије и са превременим изборима у септембру или октобру као највероватнијим исходом, преноси Ројтерс.
Гласање су бојкотовали сенатори три странке из Драгхијеве коалиције: Форза Италија, странке деснице коју води бивши премијер Силвио Берлусцони, затим крајње десничарске Лиге, коју води популиста Матео Салвини и из популистичког Покрета 5 звезда (М5С).
Драги је прошле недеље поднео оставку, али га је председник Серђо Матарела одбио и рекао му да иде пред парламент да види да ли може да оживи широку коалицију.
Марио Драги је раније позвао на јединство и изнео низ проблема са којима се Италија суочава, од рата у Украјини до социјалне неједнакости и раста цена.
"Једини начин, ако желимо да останемо заједно, јесте да поново изградимо овај пакт, заснован на храбрости, алтруизму и кредибилитету", рекао је Драги у данашњем отвореном говору пред Сенатом, додајући да многи Италијани желе да коалиција настави да функционише до превремених избора следеће године.
Очекује се да ће Драгхи сада поднети оставку јер је у више наврата понављао да ће остати на дужности само уколико очува велику већину, што се након данашњег бојкота показало као немогуће.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала