Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти: Две речи коче усвајање споразума Београда и Приштине о несталима

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти потврдио је данас да су Београд и Приштина скоро у потпуности усагласили споразум о несталим особама, али да финализацију тог споразума кочи инсистирање приштинске стране на термину "принудно нестале особе".
Курти је на конференцији за новинаре поводом јучерашње изјаве специјалног изасланика Европске уније за дијалог Мирослава Лајчака да су Београд и Приштина "само две речи близу или две речи далеко” од финализације споразума рекао да је термин „принудно нестао” оно што око чега две стране имају различит став.
Објаснио је да Приштина инсистира на термину "принудно нестали јер "особе нису нестале због елементарних непогода", већ је реч о, "отмицама, које су извршене уз насиље", преносе приштински медији.
Рекао је и да стране нису далеко од финализације споразума, али је додао да је Приштина опрезна због "горког искуства које има са Београдом".
Лајчак је јуче у интервјуу за РТК рекао да је за споразумм о несталим лицима усаглашено 99,5 одсто текста и да је потребна само политичка воља да би био усвојен
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је раније да је циљ уношења формулације "принудни нестанак" у споразум о несталима да Београд буде окривљен за све нестале на простору КиМ, укључујући Србе.
Објаснио је да формулација "принудни нестанак" јесте правна категорија која је јасно дефинисана и у посебној конвенцији УН о заштити од присилног нестанка где се искључиво јавља одговорност државе и државних органа за присилни нестанак.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала