- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: У нуклеарном рату никада не може бити победника; САД желе сукоб Русије и Европе

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 20.07.2022
Пратите нас
У нуклеарном рату никада не може постојати победник и Москва заступа став да такав рат никада не може бити покренут, изјавио је министар иностраних послова Сергеј Лавров у интервјуу за Спутњик и РТ. Он је додао да Сједињене Америчке Државе и Велика Британија наоружавањем Украјине желе да сукобе Русију с Европом.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Наше америчке колеге, британске колеге, то је англосаксонска ствар, уз активну подршку Немаца и Пољака, као и балтичких народа, веома желе да од овог рата направе прави рат и да сукобе Русију с европским земљама. Американцима то иде у корист, јер они седе тамо иза залива и океана, они су далеко“, рекао је Лавров у интервјуу за Спутњик и РТ, који је водила главна уредница РТ-а и медијске групе „Росија севодња“ Маргарита Симоњан.

Руски дипломата је нагласио да Украјину пумпају оружјем и спречавају је да направи било какав конструктиван потез.
„То што их буквално спречавају да направе било какав конструктиван корак, што их буквално пумпају оружјем и приморавају их да га користе уз све више и више ризика, то што тамо седе страни инструктори и стручњаци који управљају тим системима 'химарс' – то више практично није тајна“, рекао је Лавров.
Према оцени руског министра, Украјини неће бити дозвољено да преговара с Русијом све док САД не одлуче да препусте Кијев самом себи.
„Немам никакве сумње да Украјинцима неће дозволити да преговарају док Американци не одлуче: 'направили смо довољно скандала и посејали довољно хаоса, сада можемо да их пустимо да се баве собом, а ми ћемо гледати како ће се извлачити из тога“, рекао је Лавров.

Захтеви Брисела нервирају чланице ЕУ

Према његовим речима, захтеви које Брисел намеће чланицама Европске уније почињу да сметају земљама и да их нервирају.

„Клатно се љуља са једне на другу страну. И, сада ће се клатно из стране која је повезивана са брзом интеграцијом, преместити на другу страну, када захтеви које Брисел намеће, а који, као што сам већ рекао, нису увек утемељни на законодавним споразумима, почињу да нервирају земље и сметају им у грађењу унутрашњег националног живота у складу с њиховим традицијама и религијом“, оценио је руски дипломата.

Он је као пример навео Мађарску, коју Европска унија „гњави“ због пропагирања нетрадиционалних вредности.
Лавров је раније изјавио да жеља Запада да Украјина победи Русију на бојном пољу само умањује могућност мировног процеса.

Евентуална промена европског става

Руски дипломата је истакао да, уколико Европа изненада промени став и предложи Русији да обнове односе, треба размотрити да ли то одговара Москви.

„Ако у некој фази Европа изненада каже: ‘Планули смо, али ипак смо заинтересовани да обновимо наше односе у неким економским, трговинским областима’, - сматрам да предлог не треба одбацити. Али, треба размотрити колико нам то одговара, а онда реаговати“, оценио је руски министар.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
РУСИЈА
Лавров: Губећи на бојном пољу, Кијев изводи крвава инсценирања за сатанизовање Русије
Знак за биолошку опасност - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2022
РУСИЈА
Лавров: Вашингтон наставља да говори о мировним циљевима биолабораторија упркос чињеницама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала